prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021. (disciplina stolarstvo)

Drvodjeljska škola Zagreb bila je domaćin za natjecateljsku disciplinu stolarstvo. U toj disciplini natjecali su se učenici koji se obrazuju za stjecanje kvalifikacije stolar.

Od 11. do 13. svibnja  2021. godine na Zagrebačkom velesajmu održalo se “Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021.”, najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Novi model državnih natjecanja i smotri učenika strukovnih škola provodi se pod imenom “Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia”, a u skladu s modernim trendovima tzv. “skills” pokreta kojim se, pod tim nazivom, promiče strukovno obrazovanje, razvoj karijere, važnost vještina,međunarodna suradnja i sama natjecanja mladih. Time se osigurava vidljivost hrvatskih natjecanja učenika strukovnih škola na međunarodnoj razini.

Učenici su prezentirali stručne kompetencije i demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Discipline su obuhvaćale atraktivan spektar od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo,pa do suvremenih disciplina CNC i CAD/CAM tehnologija i interdisciplinarnih, poput robotike. Jedna je od glavnih svrha novog modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja i poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posebno važnu ulogu imale su razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja, koje su u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih bile glavni nositelj ovoga velikog događanja kojem je podršku pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Drvodjeljska škola Zagreb bila je domaćin za natjecateljsku disciplinu stolarstvo. U toj disciplini natjecali su se  učenici koji se obrazuju za stjecanje kvalifikacije stolar. Natjecanje se održalo uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera, a sudjelovali su učenici iz Drvodjelske tehničke škole Vinkovci, Obrtne tehničke škole Split, Graditeljske škole Čakovec, Srednje strukovne škole Varaždin, Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, Obrtničke škole Požega i Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod. Najbolji učenici iz strukovnih škola su demonstrirali praktične vještine i stručne kompetencije i na inovativan način su prezentirali obavljanje zadataka karakterističnih za ovo strukovno zanimanje.