prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Emocionalni život dječaka

Donosimo isječak iz knjige Odrastanje Kaina: kako zaštiti emocionalni život dječaka, autora Dan Kindlona i Michaela Thompsona u suradnji s Theresom Baker, koji govori o odnosu očeva i sinova.

Emocionalni jaz većinu sinova razdvaja od njihovih očeva i to je iznimno štetno za dječaka zbog glavne uloge koju lik oca ima u razvoju dječakovog poimanja samog sebe. Taj emocionalni rascjep za mnoge sinove ostaje izvorom tuge, ljutnje, gorčine ili srama tijekom cijelog života. Emocionalna udaljenost sprječava većinu dobrih muškaraca da budu bolji očevi, ali ne umanjuje sinovljevu želju za povezanošću.  Svjedoci smo težnje sinova da ih očevi vole i poštuju u bilo kojoj dobi. Muškarci nam govore da žele dobro odgojiti svoje sinove, bolje nego su to učinili njihovi očevi, ali nam isto tako govore da njihovi sinovi nikad ne slušaju. Dječaci s nezadovoljstvom opisuju svoje očeve na sličan način, kao ljude koji ne slušaju, ne razumiju, traže poštovanje, a ne daju ga.

Zbog kulturno-povijesnog pripisivanja sustava odnosa ženama, emocije su postale zanemareni, „drugi jezik“ za muškarce. Kao posljedica toga, mnogi muškarci ne razumiju ni vlastite osjećaje niti osjećaje drugih ljudi. Budući da to nisu naučili od svojih očeva, teško im je razmišljati o ljubavi ili izraziti ljubav koju osjećaju za sina.
Umjesto toga, njihov odnos prema sinu svodi se na ono što su učeni da se radi s drugim muškarcima – uglavnom natječe, kontrolira i kritizira.

1950tih godina, slika oca koji iščekuje rođenje djeteta bila nam je smiješna. U televizijskim humorističnim serijama i crtićima otac je bio prikazan kako šeta gore dolje ispred rađaonice, pušeći cigaretu za cigaretom, čekajući da glavna sestra proviri i objavi: „Dječak je!“. On je očito bio netko sa strane, promatrač pri dolasku svojeg djeteta na svijet.
Ipak, ta je slika ocrtavala stvarnost. Kako je dijete raslo, tata je, u većini slučajeva, i ostao netko sa strane.
Danas muškarac često odlazi sa svojom ženom na pripreme za porođaj, neke bolnice to čak i zahtijevaju. Od njega se očekuje da bude prisutan u rađaonici kao aktivan sudionik, da drži ruku svoje žene i pomaže joj da tijekom trudova pravilno diše.

Prema svojim kćerima očevi se ne odnose s jednakom količinom antagonizma kao prema sinovima. Istraživanje opisuje jednu jasnu razliku u načinu na koji se očevi odnose prema svojim sinovima i kćerima od najranije dobi. Uglavnom, sa svojim malim kćerima  očevi su skloni postupati pažljivije i puno nježnije razgovaraju s njima. Kako djeca rastu, očevi grublje postupaju sa svojim sinovima, pokazuju im manje fizičke pažnje, češće ih ispravljaju, a kad se s njima igraju, tada je to u natjecateljskom duhu. Kako godine prolaze, očev stav prema kćeri najčešće postaje zaštitnički, a prema sinu natjecateljski.

Ako otac osjeća da mora dominirati nad svojim sinom ili ga kontrolirati, koristit će se svim mogućim sredstvima. Ponekad su to zabrane korištenja auta, telefona, novca ili dječakova slobodnog vremena. Čak i kad sin ustanovi da je fizičku jači, on i dalje doživljava svog oca kao emocionalno dominantnog. A očevo krajnje psihološko oružje je kritika, upravo stoga što većina sinova ostaje vrlo osjetljiva na očeve komentare, čak i kad su odrasli ljudi.
Velik broj očeva treba što češće svojim sinovima punima mana uputiti jednostavnu poruku – da su voljeni i cijenjeni.