prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus + KA2 “Games for learning Science” LTTA u našoj školi

U Zagrebu, od 13. do 18. listopada 2019. godine,  Osnovna škola Frana Galovića iz Zagreba partner je u Erasmus + KA2 projektu pod nazivom „Games for learning Science“ (GFLS). Projekt se odvija u periodu od rujna 2018. godine do kolovoza 2020. godine, a glavni je cilj igrama učenicima približiti znanost i olakšati usvajanje znanja iz STEM područja. Partnerske škole su iz Španjolske, koja je ujedno koordinatorska zemlja i Grčke, Češke i Latvije.
 

LTTA (Learning, teaching, training activities) održan je ovog puta u Hrvatskoj i naša je škola bila organizator svih aktivnosti. Prisustvovalo je dvoje učitelja i četvero učenika u dobi od 12 do 14 godina iz partnerskih škola. Aktivnosti su se održavale u našoj školi i školskom dvorištu, Zagrebu, Rijeci, Rovinju te Krapini i okolici kako bismo našim gostima ukazali na različitost i posebnost naše domovine i bogatu kulturnu baštinu.

Nedjelja, 13. listopada, započela je šetnjom Dugavama u suradnji s Građanskom inicijativom Dugave, i nastavili smo tradicionalnom večerom s našim gostima, roditeljima i učenicima domaćinima i zaposlenicima škole. Sljedećih smo dana imali znanstvene radionice u školi, ice breaker igre, treasure hunting igru, predstavu dobrodošlice te osmišljavanje i igranje „ljudskih“ igara na ploči pod vodstvom Erasmus tima učitelja (Labaš Ivana, Mojzeš Mirko, Stejskal Daria, Šojat Nikolina, Povalec Melita) i učenika Erasmus tima te drugih učitelja i djelatnika škole bez kojih realizacija projekta ne bi bila moguća.

Učenici su sudjelovati u radionicama u Tehničkom muzeju i upoznali rad Nikole Tesle te radionicama u Maksimiru i Zoološkom vrtu, igrali su tradicionalne hrvatske sportske igre na Bundeku, upoznali su grad Zagreb, Rijeku i Rovinj, posjetili su jamu Baredine i Astronomski centar Rijeka te Muzej Peek&Poke i Muzej krapinskih neandertalaca, Park znanosti i Party land gdje su igrati brojne sportske igre.

Naši gosti sudjelovali su i u obilježavanju Svjetskog dana hrane u organizaciji učiteljica razredne nastave od drugog do četvrtog razreda, te su iskusili ruljenje kukuruze. https://www.youtube.com/watch?v=jrZtV_fDj5g

LTTA susret je rezultirao snimanjem igara za učenje znanosti, koje je osmislila svaka partnerska škola, na posebnim mjestima naše ovotjedne avanture što ćemo prikazati kao razglednicu za promociju znanosti, sporta i Hrvatske. https://www.youtube.com/watch?v=ZszOrw3GARE

Realizaciju su našeg LTTA susreta omogućili: Građanska inicijativa Dugave, popularizator znanosti Krešimir Čanić i FabLab suradnici, Turistička zajednica Zagreba, Turistička zajednica Rijeke, Školska knjiga i roditelji koji su nam bili velika podrška.

Projekt i aktivnosti smo predstavili na Z1 televiziji i HRT televiziji koja nas je uživo snimila u znanstvenoj radionici, a posjetila nas je Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. https://www.youtube.com/watch?v=dDXKBmLZY_o&t=5s

Projekt „Games for learning Science“ možete pratiti na mrežnoj stranici https://tinyurl.com/GFLSweb, facebook stranici https://tinyurl.com/GFLSfacebook i youtube kanalu.