prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ “Let’s All Go to the Theatre of European Dreams”

Od 2015. godine u Osnovnoj školi Marije i Line, Umag Erasmus projekti su postali tradicija jer, nakon uspješne provedbe Erasmus+ međunarodnih projekata “P.L.A.C.E.S.” i “Love Life”, u tijeku je treći projekt koji u fokusu ima vršnjačko nasilje te pronalasku inovativnijih metoda i tehnika za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja.

Školska koordinatorica sva tri Erasmus+ projekta, prof. engleskoga i talijanskoga jezika Alenka Banić Juričić, učiteljica savjetnica, ujedno je bila i glavna koordinatorica prvoga projekta “P.L.A.C.E.S.”, čiji naziv je akronim za “Presenting Legends Across the Continent in European Schools”, a razvijao je kreativnost proučavanjem kulturnog nasljeđa i običaja s naglaskom na mitove, legende i narodne priče devet zemalja uključenih u projekt. Tema dvogodišnjeg “Love Life” projekta bila je razvoj emocionalne inteligencije kod sudionika, odnosno učitelja i učenika, te podizanje svijesti o važnosti ove vrste inteligencije za što uspješniju kvalitetu življenja i socijalizacije u društvu.

Erasmus+ projekt “Let’s All Go to the Theatre of European Dreams” službeno je započeo u prosincu 2021. godine, ali zbog izlaska francuske škole iz Partnerstva i dugotrajnijeg traženja nove partnerske škole, projektne aktivnosti započele su u kolovozu 2022. godine pripremnim radnjama za organizaciju 1. transnacionalnog sastanka u mjestu Van, u Turskoj. Trajanje projekta je predviđeno do travnja 2024. godine. U današnjem svijetu ne postoji škola bez vršnjačkog nasilja pa tako i sve partnerske škole imaju probleme s različitim oblicima nasilja. Zaključili su da su nužno potrebne inovativnije metode i tehnike za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja. Uključeno je sedam škola iz različitih europskih zemalja:

  1. Asociatia Contab ETIC Expert, Craiova, Rumunjska, glavni nositelj projekta
  2. Boskenwyn Community Primary School, Helston, Velika Britanija
  3. OŠ Marije i Line, Umag, Hrvatska
  4. “Vasil Levski”, Dobroslavtsi, Bugarska
  5. Kalecik Ilkokulu, Van, Turska
  6. Newark School, Sliema, Malta
  7. Gymnasio Iraklias, Serres, Grčka

Prvi transnacionalni sastanak održao se u Turskoj od 26. do 30. kolovoza 2022. godine, a na njemu su sudjelovale prof. Sanja Zakinja, ravnateljica i prof. Alenka Banić Juričić, školska koordinatorica. Na sastanku se raspravljalo kako će ovaj projekt poučiti učitelje, sudionike projekta, u korištenju drugačijih, inovativnijih metoda i tehnika za suzbijanje nasilničkih oblika ponašanja. Metode i tehnike koje će usvojiti zasnivaju se na uporabi inovativnih dramskih tehnika, primjerice P4C – Philosophy for Children (Filozofija za djecu) i Boalove metodologije Kazališta potlačenih (Theatre of the Oppressed), za koje su stručnjaci škole iz Velike Britanije te ASOCIATIA CONTAB ETIC EXPERT, neprofitna organizacija iz Rumunjske. Neke od škola sudionica imaju višegodišnje iskustvo u međunarodnim projektima, a nekima je ovo prvo iskustvo takve vrste.

U Turskoj je dogovoren vremenik sljedeća dva transnacionalna sastanka u Hrvatskoj i Malti te Aktivnosti usavršavanja, učenja i poučavanja (Learning, Teaching and Training Activities) u Bugarskoj i Velikoj Britaniji, formirane radne grupe za izradu i provođenje projektnih aktivnosti te za praćenje kvalitete aktivnosti i projektnih rezultata.

Prije mobilnosti u Rumunjsku učitelji su zajedno s učenicima odradili više pripremnih aktivnosti na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su istražili što je vršnjačko nasilje te različite oblike nasilja (fizičko, virtualno, društveno i verbalno nasilje), pročitali knjige na temu vršnjačkog nasilja te su nastali: papirnati i digitalni plakati, e-knjige, likovni i literarni radovi te videoanimacije u mobilnim aplikacijama FlipaClip i Microsoft Clipchamp.

Na Aktivnostima učenja, poučavanja i usavršavanja (LTTA) u Craiovi, Rumunjska, osim školske koordinatorice, predstavljale prof. Martina Baljak, učiteljica talijanskog jezika, i vjeroučiteljica Manda Vuk. Predstavnice nevladine udruge ASOCIATIA CONTAB ETIC EXPERT održale su zanimljive i edukativne  radionice “Forum kazalište” i “Kazalište potlačenih” na temu primjene metodologije Augusta Boala, brazilskog dramaturga i kazališnog pedagoga u obrazovanju. Prema Augustu Boalu, kazalište je jedno od osnovnih ljudskih djelatnosti, ono je unutarnji ljudski nagon. Ono nastaje kada čovjek uvidi da sam sebe može promatrati u akciji, on je glumac (akter) i gledatelj (promatrač) u istoj osobi. To mu dopušta kontrolu, a time i promjenu svog ponašanja, svog djelovanja. Na tom principu se zasniva forum-kazalište. Osnova je djelovanje, motiviranje gledatelja-glumca na akciju, na promjenu modela zadanog u forum-sceni. U djelovanju gledatelji-glumci promatraju sebe i tako uče iskustvom.

Na radionicama u Rumunjskoj svi učitelji su sudjelovali u nizu dramskih igara i vježbi kojima je svrha stvoriti kompaktnu i složnu grupu. To su dramske igre i vježbe koje razvijaju povjerenje, komunikaciju pogledom, verbalnu komunikaciju, ritam grupe, kontrolu pokreta. U tom dijelu radionice tijelo postaje aktivno, osviješteno i spremno da bude osnovno scensko izražajno sredstvo. U ovaj dio spadaju i dinamične kreativne vježbe koje su modeli tlačenja, što je uvod u tehniku kazališta potlačenih, tj. forum-kazališta. Prema riječima mentorice iz Rumunjske, takvih vježbi ima preko petsto i mnoge se mogu primijeniti u razredu na satima razrednika ili tijekom redovnih sati kao pridobivanje međusobnog povjerenja u svrhu razvoja povjerenja i uspješne komunikacije među učenicima.

Po povratku s aktivnosti učenja u Rumunjskoj, cilj nam je prezentirati i diseminirati naučene metode ostalim zainteresiranim učiteljima i stručnim suradnicima u našoj školi te se pripremiti za sljedeću Aktivnost učenja, poučavanja i usavršavanja koja će se održati koncem ožujka sljedeće godine u Bugarskoj.