prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u Litvi

Industrijska strojarska škola nastavlja aktivnosti na razvoju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u području europske mobilnosti i suradnje u okviru Erasmus+ projekta “COVET III, COmpetitive VET for learners and teachers III”. Sudjelovanje u Erasmus+ programu obogaćuje život i širi vidike svih sudionika.

Stručna praksa u inozemstvu i vještine koje se steknu tijekom mobilnosti su stavka u životopisu koju cijeni sve veći broj poslodavaca. Međunarodno iskustvo velika je prednost i poslodavcima predstavlja samostalnost, odgovornost i prilagodljivost međunarodnom okruženju.

Erasmus+ mobilnost desetorice učenika u zanimanju CNC operater i nastavnice Meri Ružević u Vilniusu u Litvi započela je 27. veljače 2022. godine. Učenici su tijekom 10 dana obavljanja stručne prakse u Vilnius vocational training centre of technologies značajno doprinijeli razvoju svojih osobnih i profesionalnih kompetencija. Učenici u zanimanju CNC operater Juraj Belinić, Dominik Valetić, Hrvoje Pleša, Petar Pršir, Roberto Ciglenečki, Borna Papić, Ivan Šimunec, David Butorac, Gregor Pavić i Ivan Petek prvi radni dan upoznali su se sa svim prednostima novog radnog okruženja i različitim metodama rada.učenici i certifikati

Radnim danima učenici su postepeno ostvarivali sve planirane ishode učenja te su mjerili i crtali u AutoCAD-u, primjenjivali CAD/CAM software za izradu jednostavnih uradaka. Zavidan nivo znanja koji su učenici stekli u školi primijećen je od strane zaposlenika u Vilnius vocational training centre of technologies jer su učenici u Litvi stigli osposobljeni za ispravno čitanje i tumačenje radioničkih crteža, čitanje CNC programa, primjenu najčešćih funkcija u G-kodu, ispravno pozicioniranje obradaka, a čak su i pokazivali inicijativu i predlagali promjene u CNC programu. Zaslužene certifikate učenicima su podijeljeni na svečanom sastanku koji su upriličili domaćini. Učenicima su se svidjeli razni specijaliteti od krumpira koje su za njih pripremili domaćini na svečanom ručku nakon podjele certifikata.

U slobodno vrijeme učenici su obilazili znamenitosti Vilniusa, posjetili su Muzej novca i dvorac Trakai na jezeru Galve. Učenici i nastavnica Meri Ružević dobili su poziv za posjet uredu veleposlanika Republike Hrvatske u Litvi kojem su se rado odazvali te su naišli na iznimno ljubazan doček i naučili mnogo o povijesti Litve. Učenici su tijekom panoramskog razgleda grada sa TV tornja visokog 326 metara zaključili da im se sviđa arhitektura grada, a posebno staro gradsko središte koje je upisano na listu svjetske baštine UNESCO-a. Učenici nisu zanemarili ni tjelesnu aktivnost pa su u slobodno vrijeme osim šetnje kuglali i koristili teretanu koja im je bila dostupna u okviru učeničkog doma u kojem su bili smješteni.

Nakon povratka u Hrvatsku i sažimanja dojmova, učenici su zaključili da više ne gledaju Europu istim očima. Europa im se nakon Erasmus iskustva čini dostupnijom, a svi profesionalni ciljevi i izazovi djeluju lakše ostvarivo što je još jedan plus za Erasmus+.