prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

EUčionica na prvom međunarodnom susretu škola ambasadora

Prvi međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta #EPAStogether je održan 20. i 21. svibnja 2022. godine u Zagrebu. Na skupu je sudjelovalo tristotinjak mladih ambasadora Europskog parlamenta i njihovih mentora iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku su predstavile Gimnazija Vukovar i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka koje imaju status Škole ambasadora Europskog parlamenta od 2017. godine te su izabrane po kriteriju izvrsnosti. Gimnazija Vukovar i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir su osvojile prvo mjesto u provedbi programa Škola ambasador Europskog parlamenta za šk. god. 2020./2021. Mladi ambasadori iz Vukovara i Krka zajedno pohađaju program Škola ambasador Europskog parlamenta u zajedničkoj EUčionici. EUčionica je uvrštena u najbolju praksu poučavanja o EU u Hrvatskoj koja je objavljena u publikaciji Bijela knjiga o izazovima obrazovanja o Europskoj uniji u Hrvatskoj

Mladi ambasadori iz Vukovara i Krka sudjelovali su u bogatom dvodnevnom programu te su raspravljali s vršnjacima iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke o temama poput europske solidarnosti, zelenom planu, digitalizaciji, slobodi govora, volontiranju i ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena. Dvije učenice su kao predstavnice Hrvatske sudjelovale u panel raspravi s mađarskim i slovačkim zastupnicima Europskog parlamenta kojima su postavljale razna pitanja, od svakodnevnog života do političkih stajališta.

Druge dvije aktivne mlade ambasadorice predstavile su eUčionicu te su pobudile znatiželju ostalih sudionika #EPAStogether koji su im postavljali brojna pitanja o suradnji. Osim brojnih radionica i predavanja u Studentskom centru, učenici su posebno uživali u lovu na blago koji je organizirao Savez izviđača Hrvatske. Lov na blago je bio organiziran tako da su učenici na zanimljiv i poučan način upoznali Botanički vrt. U Europskog godini mladih i godini obilježenoj Konferencijom o budućnosti Europske unije, učenici su dali aktivan doprinos oblikovanju budućnosti europskog projekta. Gimnazija Vukovar i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krk su izvrstan primjer dobre EPAS zajedničke prakse koju nastavljaju i sljedeće školske godine.