prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europska oznaka kvalitete za eTwinning projekt „Euro new currency“

Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš, Prvoj srednjoj školi Beli Manastir i Drugoj srednjoj školi Beli Manastir dodijeljena je Europska oznaka kvalitete za eTwinning projekt „Euro new currency“

Projekti kojima je dodijeljena Europska oznaka kvalitete su ocijenjeni kao najviše rangirani među projektima koji su dobili Nacionalnu oznaku kvalitete. Ovi projekti predstavljaju primjere uspješne europske suradnje. U 2024. godini dodijeljeno je ukupno 15.192 europskih oznaka kvalitete članovima 2.002 projekta za izvanredan rad. Među njima su i 494 dobitnika iz Republike Hrvatske.

ETwinning projekt „Euro new currency“ pokrenula je nastavnica Martina Jerković iz Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš. Projekt je trajao cijelu 2022./2023. školsku godinu, a u njemu su sudjelovale škole iz Slovenije, Litve te pet škola iz Hrvatske. Pod mentorstvom profesorice Martine Jerković iz Srednje škole Drniš uključili su se svi učenici drugoga razreda smjera ekonomist. Nastavnica iz Prve srednje škole Beli Manastir Olivera Stojaković uključila je učenike prvih razreda smjera tehničar za računalstvo, a nastavnica Melita Todorović iz Druge srednje škole Beli Manastir uključila je sve učenike završnih razreda smjera ekonomist. Cilj projekta bio je upoznati euro kao zajedničku valutu 20 zemalja Europske unije kao jednu od najvažnijih valuta na svijetu. Projekt je bio vrlo aktualan za učenike iz Hrvatske jer je euro uveden u našu zemlju početkom 2023. godine te su učenici radom na projektu upoznali mnogo zanimljivih činjenica o ovoj valuti.

Osim navedenoga, projektom se željela poboljšati financijska pismenost učenika, uporaba novih digitalnih alata i usavršiti komunikacija na engleskom jeziku koji je ujedno bio i radni jezik projekta. Hrvatski jezik je bio radni jezik u aktivnostima suradnje i online edukacije učenika i nastavnika koje je provodila Hrvatska narodna banka povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca. Timski rad učenika osobito je došao do izražaja tijekom analize utjecaja uvođenja nove valute na gospodarstvo Hrvatske. Učenici su u miješanim međunarodnim timovima izradili digitalne materijale koji su predstavljali rezultate projekta.

Tijekom provedbe projektnih aktivnosti korišteni su brojni digitalni alati te informacijsko-komunikacijska tehnologija da bi se svi sudionici potaknuli na aktivno sudjelovanje i komunikaciju koja se odvijala putem eTwinning platforme ili online sastanaka. Učenici su proizvodnjom promocijskih filmova, galerija fotografija te prikazivanjem rezultata istraživanja stanja u pojedinim gospodarstvima imali priliku stjecati nove digitalne vještine, kao i usavršavati tehniku javnog nastupa tijekom online prezentacija učeničkih uradaka. Korištenjem digitalnih alata, timskim radom i korištenjem različitih izvora znanja, učenici su unaprijedili znanja s područja medijske pismenosti.

Važna komponenta ovog projekta odnosi se i na jačanje stručnih kompetencija učenika u području ekonomije jer su učenici povezali teorijska znanja i vještine iz strukovnih predmeta, odnosno međupredmetnih tema iz poduzetništva, s novim znanjima koja su usvojili istraživanjem eura te uočavanjem njegovog značaja za europsku i svjetsku ekonomiju.

eTwinning Europska oznaka kvalitete od velike je važnosti za škole jer pridonosi ugledu škola sudionica u projektu te potvrđuje da je projekt prepoznat na europskoj razini kao izvanredan primjer suradnje i inovacije u obrazovanju.

Link: EQL winners 2023 | ESEP (europa.eu)

 

Koautori: Olivera Stojaković , Melita Todorović

Priloženi dokumenti