prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski tjedan vještina u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu

Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u Ogulinu obilježila je Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Škola po peti put sudjeluje u obilježavanju važnog događaja na razini Europe.

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju organizira Europska komisija još od 2016. godine. Čitavim nizom događanja diljem Europe, promovira se strukovno obrazovanje kao prvi izbor u obrazovanju. Cilj je inspirirati i potaknuti otkrivanje i upotrebu vlastitog talenta visokokvalitetnim programima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji su odskočna daska za uspješne karijere. Tijekom tjedna vještina, sudionici imaju priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije kao i održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova.

učenici s maskama u učioniciEuropski tjedan vještina organizira se i u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu od 2016. godine. Tako se strukovno obrazovanje u Školi promoviralo preko organizacije Dana otvorenih vrata vježbeničkih tvrtki, izložbom radova vježbeničkih tvrtki, stručnim posjetima tvrtkama iz okruženja: Podravka, Kraš, Erste banka, DM, Kaufland i Rimac automobili. 

Ove godine Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju održavao se od 9. do 13. studenog 2020. godine. Europskoj komisiji prijavljen je događaj pod nazivom VET Skills GSBF Ogulin, koji obuhvaća brojne aktivnosti. Nastavnici koji provode ovu aktivnost su: Manuela Mihaljević Sabljak i Branko Rumenović.

Prva aktivnost prezentacija je “Climate Action” projekta, Erasmus + projekta i prezentacija eTwinning projekata. Učenici Škole imali su priliku čuti pogodnosti sudjelovanja u Erasmus+ projektu “Social cohesion – give a hand to become a friend” i u eTwinning projektima kao što su: “All days together”, “History & Businnes”, “Breathe deeply & Think clearly” i “Hrvatski eko proizvodi”. Učenici zanimanja ekonomist, i to 2. c, 3. c i 4. c razred dobili su certifikat za sudjelovanje u “Climate Action” projektu koji se u Školi provodi u mjesecima listopad i studeni.

U četvrtak, 12. studenog 2020. godine, predstavnik udruge Ekonom iz Ogulina Marko Panić održao je online predavanje za učenike 3. razreda zanimanje ekonomist na temu “Mislite li da je kava skupa?”. Učenici 4. c razreda, djelatnici vježbeničke tvrtke History Cro Style d.o.o. u petak, 13. studenog 2020. godine, prezentirali su svoj rad.

Povezivanje strukovnog obrazovanja i stvarnog poslovanja upoznali su učenici zanimanja ekonomist i hotelijersko turistički tehničar na satu Tržišta kapitala i Knjigovodstva s bilanciranjem kroz prikaz poslovanja uspješnih tvrtki Müller i Blitz Cinestar. Učenici zanimanja prodavač iz 2. e razreda istraživali su što je to Startup poslovanje i upoznali su se s pet najuspješnijih startup poduzetnika u Hrvatskoj.

Događaj je promoviran i na eTwinning portalu, u grupi za nastavnike Statistics at Schools. Organiziran je događaj EU Skills Week 2020 – VET Skills GSBF Ogulin, gdje nastavnici iz raznih zemalja Europe dijele svoja iskustva vezana za obilježavanje Europskog tjedna vještina. Nastavnici Škole sudjelovali su na međunarodnoj online konferenciji koju je organizirala Europska komisija u suradnji s njemačkim predsjedanjem Vijećem Europske unije.

Ukupno je na razini Europe, u 38 zemalja, prijavljeno 1025 događaja s ukupno 3 557 231 sudionika. U Hrvatskoj je prijavljeno 48 događaja. Sudjelovanjem u ovom događaju, Gimnazija iz Ogulina, peti je put zaredom postala dio velike zajednice iz Europe koja promovira strukovno obrazovanje i osposobljavanje.