prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Filmaši Osnovne škole Sveti Petar Orehovec predstavili svoj film s audiodeskripcijom učencima Centra Vinko Bek

Film “Novac”, za kojeg su filmaši iz Osnovne škole Sveti Petar Orehovec pripremili i audiodeskripciju za slijepe i slabovidne, uečnica osmog razreda Lea Harča predstavila je u ponedjeljak, 23. studenog 2020. godine, učenicima 3. razreda usmjerenja za poslovne tajnike Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.

Audiodeskripcija za spomenti  film pripremljena je u proljeće 2020. godine, u sklopu projekta “Senzibilizacijom do integracije”. Projekt su učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec proveli u suradnji s Udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Susret s učenicima Centra Vinko Bek odvijao se putem platforme Cisco Webex, a prisustvavali su mu svi učenici usmjerenja za poslovne tajnike, njih osam. Prisutnim učenicima, osmašica Harča, ispričala je što su ona i njene kolegice i kolege radili tijekom projekta, a oni su pohvalili audiodeskrpiciju filma “Novac”. 

Učenici su istaknuli, da su zahvaljujući baš audiodeskripcijama razumjeli sadržaj filma. Razgovarajući s njima doznali smo da oni rijetko koriste film u nastavi jer ima malo filmova s audiodeskripcijama. Druženje su iskoristili da saznaju kakvim se aktivnostima bave učenici Centra. Doznali su da oni rado sudjeluju u dramskoj skupini. Učenica Katja rekla  je da je ona u posljednjoj njihovoj predstavi “Put snova” glumila glavnu ulogu. Za tu predstavu, učenici su sami napisali i scenarij. Rekli su i da jedva čekaju da prođe pandemija da ponovno mogu imati dramsku skupinu. Završetak pandemije jedva čekaju i jer se njihov život jako promijenio, pogotovo onima koji tijekom tjedna stanuju u domu u sklopu Centra.

No, usprkos pandemiji, učenici marljivo uče, a čak šest od osam prisutnih učenika već razmišlja i o nastavku školovanja. Katja razmišlja o studiju novinarstva, Emil se planira školovati za svećenika, Karla želi studirati logopediju, a Marko povijest. Danijel, za kojeg njegov razrednik Mirko Jerković kaže da ima sve odlične ocjene, još ne zna koji bi studij upisao, ali bi svakako želio nastaviti školovanje. Na kraju susreta poželjeli su im da ostvare sve planove  i najavili da će i za neki od narednih filmova napraviti audiodeskripcije.