prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Geodetska tehnička škola treća na međunarodnom UNESCO-vom kvizu „Unite the Nations“

Učenici Geodetske tehničke škole sudjelovali su 24.4.2015 g. u projektu „This is our Time 2015“.

Ovaj interkulturalni globalni komunikacijski projekt koji se održava jednom godišnje pod pokroviteljstvom UNESCO-a ima za cilj omogućiti mladim ljudima da putem Interneta razmjenjuju znanja i iskustva. Komunicira se na zadane teme putem videokonferencijskih veza i provodi se internacionalni kviz znanja. Ovogodišnja tema bila je „Many Voices – One Call For Change”.

Učenici Geodetske škole su u proteklih trinaest godina uvijek bili visoko plasirani u kvizu znanja „Unite the Nations“ (između ostalog dva treća i dva prva mjesta). Ove godine osvojili su treće mjesto po drugi put. Posebnost kviza je u tome da svaka škola uz prijavu na kviz centrali projekta dostavlja pitanja vezana za svoju zemlju. Tako su i oni poslali po šest pitanja iz pet zadanih područja: povijest, zemljopis, umjetnost, sport i svakodnevnica. Uz pitanja se ponude četiri odgovora, označi se točan i navede URL adresa na kojoj  se nalazi točan odgovor. Jezik komunikacije je engleski. U centrali projekta se od svih prispjelih pitanja sastavlja set onih na koja se odgovara.

Na ovaj način se učenicima iz Geodetske škole pružila mogućnost da postavljajući pitanja „natjeraju protivnike“ da pretražujući Internet doznaju neke zanimljive stvari o našoj zemlji. Isto tako su i oni bili „prisiljeni“ učiti o zemljama iz koje dolaze protivnici.

Zbog načina pripreme pitanja i načina provedbe kviza nije moguće načiniti klasične kviz pripreme učenjem na zadanu temu. Dobre pripreme se sastoje od priprema učenika za ono što je danas, a zasigurno i u budućnosti, najvažnije. Učenje pretraživanja i selektiranja postojećih izvora informacija i vrednovanje pronađenih informacija.

Ekipa Geodetske škole, koju čini 40 učenika, okupila se u informatičkim učionicama i u priručnom TV studiju u 01:30 sati. Zahvaljujući iskustvu i dobroj organizaciji posla na 150 pitanja odgovorili su za nešto više od 4 sata.

Boduju se točnost i brzina. Ako dvije škole imaju isti broj točnih odgovora, bolja je ona škola koja je odgovore poslala ranije. Rezultati natjecanja u kojem je sudjelovalo 25 škola iz 21 zemlje, sa 5 kontinenata objavljeni su u večernjim satima u nedjelju 26.4.2015. Prvoplasirani su imali 92,2%, a učenici Geodetske škole 84.3% točnih odgovora:

2015 Unite The Nations Results
Congratulations to our TOP 5 SCHOOLS….

  1. Affiliated High School of National Chung Hsing University, – Taichung City, Taiwan
  2. University Heights Public School, London, Canada
  3. Geodetska Technicka Skola, Zagreb, Croatia
  4. Lord Elgin Public School, London, Canada
  5. Jeanne Sauve French Immersion PS, London, Canada

Posebna atrakcija projekta su videokonferencije jer učenicima omogućavaju izravnu komunikaciju (putem slike i tona) s vršnjacima širom svijeta. Geodetska tehnička škola je članica CARNeta od 1996. godine. Raspolaže odgovarajućom infrastrukturom (brza Internet veza – 100 Mbps) i osposobljenim ljudima. Učenici se na redovitoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima intenzivno pripremaju za ovaj način druženja. Jedna konferencija traje 30 minuta, a teme za razgovor su unaprijed dogovorene. Škola je pripremila dva tima koji su komunicirali s mladima od Kolumbije, preko Kanade i Nizozemske do Tajvana. Ponuđene teme su:

  • Basic Education and Gender Equity
  • Child Soldiers
  • Disease Control

U petak, 24.4. od 2:30 do 10:30 sati održano je ukupno 8 polusatnih videokonferencija (tri s Kolumbijom, po dvije s Kanadom i Nizozemskom i jedna s Tajvanom). Podatak da u projektnim aktivnostima sudjeluje skoro četrdeset učenika (što je više od desetine ukupnog broja učenika Geodetske škole) pokazuje koliki je interes za ovom vrstom aktivnosti.

Geodetska škola poziva sve one koji su bilo kad (ili nisu nikad) sudjelovali u ovom projektu da im se pridruže u obilježavanju dvadesete obljetnice održavanja prvog druženja i natjecanja u „This is Our Time 1996“ koje su organizatori projekta iz Kanade najavili za studeni ove godine.