prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glas mladih EPASovaca Srednje škole Donji Miholjac

Godina 2022. je Europska godina mladih i prilika da se ukaže na važnu ulogu mladih u izgradnji  zelenije, bolje, digitalnije i uključivije europske budućnosti u kojoj će upravo mladi imati aktivniju ulogu mladih u društvo. Tim su povodom maturanti Srednje škole Donji Miholjac sudjelovali u međunarodnom eTwinning projektu The Conference on the Future of Europe.

Ovaj je projekt okupio mlađe ambasadore iz škola diljem Europske unije koje provodi program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS). U međunarodnim timovima učenicu su od rujna 2021. do svibnja 2022. godine sudjelovali u različitim događanjima, kvizovima, raspravama, te razgovorima sa zastupnicima Europskog parlamenta zemalja članica ovisno o temama i odborima u kojima su zastupnici aktivni. Raspravljalo se tako o klimatskim promjenama, socijalnoj pravdi, demokraciji, obrazovanju, zdravlju i mnogim drugim temama. Mlađi su ambasadori pratili rad zastupnika svoje zemlje i svoja su zapažanja iznosili na zajedničkim webinarima. Krajem ožujka su timovi sastavili završno izvješće koje su predstavili zainteresiranoj javnosti. Ovo je događanje uvršteno na kartu događanja platforme zajednoza.eu.

Osim sudjelovanja u ovom projektu mladi su EPASovci škole sudjelovali su i u promoviranju već spomenute platforme zajednoza.eu i poučavanju o Europskoj uniji. Ove su aktivnosti osmislili i inicirali sami učenici, a provodili su ih u razredima svojih vršnjaka i tako im približili temu Europske unije i potakli ih na aktivnije sudjelovanje u kreiranju svakodnevnice kako u lokalnoj tako i u europskoj zajednici mladih.

Svoju su empatiju pokazali i u provođenju nekoliko akcija solidarnosti s Ukrajinom u kojima su osim prikupljanja novčanih sredstava i ostale pomoći za ukrajinske obitelji smještene na području Donjeg Miholjca građane i sve zainteresirane ugostili na ukrajinskom domjenku i u radionici izrade cvjetnih vijenaca koji su dio ukrajinske narodne nošnje upoznali prisutne s kulturom ove zemlje.