prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Industrijska strojarska škola na Danu karijera

U srijedu, 13. travnja 2022. godine, Osnovna škola “Zapruđe” organizirala je videokonferenciju Dan karijera na kojoj su učenici osnovnih škola, između ostalih škola, pratili predstavljanje obrazovnih programa i aktivnosti Industrijske strojarske škole.

Zagrebačka Industrijska strojarska škola (ISŠ) obrazuje učenike za mnoga zanimanja Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija koja su lakozapošljiva, stipendirana, deficitarna, gospodarski perspektivna i cijenjena u svijetu rada i stoga se tim činjenicama učenici završnih razreda osnovnih škola dodatno motiviraju i usmjeravaju na upis obrtničkih zanimanja.

U određenom broju slučajeva učenici završnih razreda osnovnih škola upisuju strukovnu školu kao “drugi odabir”. Stare predrasude dovele su do toga da strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima nisku privlačnost i ugled u društvu. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje danas je inovativno, koristi moderne tehnologije te se njime stječu vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada. Bez strukovnih vještina nema nijednog modernog društva te svijet i život kakav poznajemo ne bi funkcionirao. Strukovne vještine prijeko su potrebne i zato su učenici škole, koji se obrazuju u zanimanjima automehaničar, bravar, alatničar, instalater grijanja i klimatizacije, autolimar, tokar, tehnički crtač i CNC operater iznimno važni u svakodnevnom životu modernog društva.

Nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta Josip Filić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić “osmašima” su predstavili obrazovne programe koji postoje u školi, lokaciju škole i organizaciju nastave, prednosti upisa i obrazovanja u školu, opremljenost odjela školske radionice i školskih praktikuma te rad školskih sekcija i cijeli niz izvannastavnih aktivnosti. Učenici su mogli pogledati animaciju dobrodošlice koja je dostupna ovdje. Zorni prikaz jednog nastavnog dana u školi vidljiv je na ovoj poveznici. Učenici su upoznati s mogućnošću da na YouTubu škole mogu pogledati videoopis zanimanja  te da na poveznici pronađu i “prolistaju” e-Knjige “Zašto upisati ISŠ” i “Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja”. Predstavljene su i brojne mogućnosti zaposlenja i nastavka cjeloživotnog obrazovanja po završetku obrazovanja u školi. Učenici osnovnih škola aktivno su i sa zanimanjem pratili videokonferenciju te su postavljali pitanja i komentirali, a posebno aktivni bili su u Kahoot kvizu s pitanjima o školi. Svi odgojno-obrazovni djelatnici škole s veseljem očekuju buduće učenike te zahvaljuju Osnovnoj školi “Zapruđe” na pozivu na Dan karijera.