prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Industrijska strojarska škola na Maker Faireu Zagreb 2022

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole bili su 1. i 2. listopada 2022. izlagači u Tehničkom muzeju “„Nikola Tesla” u okviru Maker Fairea Zagreb 2022, najvećeg obiteljskog festivala izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva. Učenici i nastavnici brojnim posjetiteljima pokazali su kako izraditi aluminijski privjesak kocka u kocki te su uživo prezentirali rad drobilice za plastiku izrađene u odjelima školske radionice.

Maker Faire Zagreb 2022 održan je pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a te predstavlja okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta pa su 1. i 2. listopada 2022. u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” bili prisutni učenici, nastavnici, majstori, hobisti, pripadnici znanstvene zajednice, inženjeri, znanstveni klubovi, umjetnici, studenti i komercijalni izlagači. Osnovne informacije o radovima svih izlagača pa tako i učenika i nastavnika škole možete vidjeti na poveznici.

Svrha drobilice za plastiku, čiji rad su učenici škole prezentirali, usitnjavanje je plastičnog otpada kako bi se od usitnjene plastike mogli izraditi reciklirani plastični predmeti. Izradom i upotrebom  drobilice za plastiku učenici su željeli sudionike Maker Fairea potaknuti na djelovanje jer je održivi razvoj područje ključnih znanja i vještina za sadašnjost i budućnost i treba zauzimati važno mjesto i u našem obrazovnom sustavu. Sudionicima Maker Fairea učenici su skrenuli pozornost da je rješenju problema zagađenja okoliša plastičnim proizvodima, moguće doprinijeti uključujući što veći broj sudionika u aktivnost odvojenog sakupljanja plastičnog otpada i recikliranjem plastičnih proizvoda čime učenici škole žele potaknuti širu zajednicu na doprinos 12. globalnom cilju održivog razvoja – odgovorna potrošnja i proizvodnja kojima se potiče smanjenje otpada recikliranjem, tj. ponovnom upotrebom plastičnog otpada.

Drobilica za plastiku izrađena je korištenjem dostupnih resursa materijala, alata i uređaja te recikliranjem materijala iz odjela Školske radionice pa je tako drobilica u cijelosti ekonomski isplativa. Važnu ulogu u izradi drobilice za plastiku imalo je koncipiranje i konstrukcija uređaja. Od velikog značaja bilo je precizno konstruirati pojedine dijelove i povezati ih u kompaktnu cjelinu kako kasnije ne bi došlo do oštećenja uređaja. Također, važna je i zaštita dijelova uređaja od korozije, ali i od strujnog udara. Područje primjene drobilice za plastiku doista je široko. Uređaj je primjenjiv za osobne potrebe, ali i za manje radionice. Upotrebom uređaja moguće je drobiti razne vrste plastike kako bi se od usitnjene plastike mogao izraditi granulat  potreban za proizvodnju recikliranih plastičnih predmeta. Uređaj je siguran za okolinu, ne proizvodi štetne plinove, nije previše bučan, a i ekonomičan je jer mu je potrošnja električne energije niska.

Učenici su također zainteresiranim posjetiteljima pokazali aluminijske privjeske kocka u kocki. Aluminijske privjeske izradili su na univerzalnom klasičnom tokarskom stroju TNP 160 pri čemu su operacije vođene ručno. Funkcionalna vrijednost izratka promotivna je i simbolična, no dokaz je vještine, strpljenja i preciznosti. Prezentacijski video izrade privjesaka dobar je način promicanja inovativnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Učenici izlagači, ali i svi ostali “makeri” ostvarili su jedan od najvažnijih razloga zašto je Maker Faire Zagreb 2022 organiziran –  podizanje svijesti o “makers” kulturi kako bi se posjetiteljima pokazalo tko su kreatori, što oni rade i time ih potaknuli na promišljanje jesu li i oni sam “makeri“. Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života i to je jasno pokazano okupljanjem najšireg kruga predstavnika “makers” kulture, ne samo onih koji se bave suvremenim digitalnim tehnologijama, već i onih koji svojim tradicionalnim vještinama mogu biti inspirativni za nove inovativne projekte.