prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

INOVA-MLADI 2020 – zlato za vukovarske gimnazijalce

Najmlađi vukovarski gimnazijalci krenuli su stopama prošlogodišnjih maturanata nastavljajući raditi na brojnim nedovršenim projektima i razvoju novih ideja pri čemu su osvojili i prvo priznanje i zlatnu medalju na INOVA-MLADI 2020.

U subotu, 7. studenog 2020. godine, vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime,  INOVA-MLADI, 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom, inovativnom radu i nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizatori prestižnog događanja su Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora.

S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta i mjere ograničavanja društvenih okupljanja i održavanja raznovrsnih događanja ovogodišnja INOVA bila je u hibridnom izdanju, dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.

Gimnazija Vukovar ove godine predstavila se projektom Educational Memory Musical Arduino putem videosadržaja u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović. Želja i ideja je bila privući zainteresirane i širu javnost i upoznatiih s radom u području primjene arduino tehnologije. Ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte. Prijava u kategoriji srednje škole, zahtijevala je prilaganje opisa projekta, videozapisa i dodatnog materijala (plakata). Projektu Emma moguće je pristupiti putem poveznice.

učenici sa priznanjimaNa 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz “živi” dio izložbe, INOVA-MLADI imala je online izdanje uz sudjelovanje inozemnih izlagača iz Taiwana, BIH i Republike Srbije. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije/teksta, slika ili videozapisa koji su prikazani na mrežnoj stranici izložbe. Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje.

Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca uvelike je zaslužna ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Oni su postavili dobre temelje i za sobom ostavili brojne ideje, ali i pozitivno ozračje i prostor za razvoj u STEM području.

Zbog epidemioloških razloga, podjele odličja nije bilo. U razdoblju od 16. do 27. studenog 2020. godine, mentori su zaprimili medalje i diplome. Mentori vukovarske ekipe Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović, imali čast vijest prenijeti zaslužnim učenicima i ravnateljici škole Giani Marović Zeko. Naravno, oduševljenje i zadovoljstvo ostvarenim uspjehom nije izostalo, a čestitke učenika, nastavnika, poznanika, prijatelja i roditelja stizale su sa svih strana.

Uz osvojeno priznanje, ekipa vukovarske gimnazije imala je priliku vidjeti brojne inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. Tako su i ove godine, u novom normalnom i virtualnom izdanju INOVA-MLADI 2020. svjedočili su i bili su dio bogate inovatorske kulture prepune kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetniš