prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inovacije u materijalima i tehnologijama u obradi i zaštiti drva te oblikovanju proizvoda od drva i drvnih materijala

U prostorima Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u petak, 23. veljače 2024. godine, održao se je državni stručni skup namijenjen nastavnicima strukovnih predmeta u sektoru Šumarstvo i obrada drva, podsektor Drvna tehnologija.

Među predavačima bili su priznati stručnjaci koji su se predstavili sa zanimljivim temama. Tako su prisutni mogli saznati više o novim kurikulumskim dokumentima u sektoru Šumarstvo i drvna tehnologija u predavanju dipl. ing. Irene Ištvanić koja se u primjerima dotakla kako bi se od iduće godine trebala izvoditi modularna nastava u strukovnim školama. Prof. dr. sc. Anka Ozana Čavlović prisutnima je govorila o rizicima od karcinogenih i mutagenih onečišćenja u drvnoj industriji, kroz statističke podatke i brojne primjere iz prakse. Nadalje kroz temu inovativni peleti iz šumarstva i poljoprivredne biomase kroz sama istraživanja i sam projekt interesantno predavanje prisutnima je održao doc. dr. sc. Branimir Šafran.

Nakon kratke pauze, te razmijene mišljenja prisutnih o temama koje su poslušali u prostorijama fakulteta nastavilo se je u istom tonu, s katedre prisutnima se je obratio izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Živković govoreći o inovativnim građevnim proizvodima od ostatka prerađene hrastovine. Nakon dinamičnog predavanja u dvorištu fakulteta prisutni su obišli izgrađenu samoodrživu stambenu jedinicu u sklopu projekta za navedenu temu. Kao šećer na kraju prisutnima je ostalo još jedno predavanje prof. dr. sc. Alana Antonovića o inovativnoj tehničko-tehnološkoj liniji za proizvodnju naprednih bioadhesiva na bazi utekućenog drva, gdje su se prisutni doslovce vizualno i opipom upoznali s utekućnim drvom (UD). Za kraj druženja prisutni su odradili evaluaciju skupa.