prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inovativno STEM obrazovanje od jeseni u 14 splitskih škola

Split je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se s početkom nove školske godine provoditi projekt A1 STEMfemme Junior.

Radi se o inovativnom obrazovnom projektu koji su pokrenuli A1 Hrvatska i Institut za društvena istraživanja sa ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja prvenstveno djevojčica prema STEM zanimanjima. Zbog velikog je interesa odlučeno da će se program provoditi u svih 14 prijavljenih škola.

U ponedjeljak i utorak će se održati početne radionice za profesore koji će provoditi nastavu, a vodit će ih projekti tim na čelu s ravnateljem Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Borisom Jokićem.

Jokić je najavio da će učenici imati priliku upoznati se s primjenom inovativnih aspekata znanosti i tehnologije u područjima poput umjetne inteligencije, forenzike, onečišćenja mora, sigurnosti u prometu, zdrave prehrane i robotizacije. Takav program trenutno ne postoji u Hrvatskoj te će se njegovim uvođenjem oplemeniti ne samo škole u Splitu, nego i cjelokupno hrvatsko obrazovanje.

Projekt A1 STEMfemme Junior uključuje izradu nastavnog kurikuluma STEM radionica za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola kroz koje će razvijati nove vještine uz primjenu naprednih tehnologija, učenje kroz modele i primjere iz svakodnevnog okruženja približavajući STEM mladima.

Pilot program provodit će se u 14 splitskih škola kao izvannastavna aktivnost, a iako je usmjeren primarno na razvoj aspiracija kod djevojčica, na njega se mogu prijaviti i dječaci.