prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Integrirani priručnik “Za mene i moj grad…Karlovac”

Učenici 3. a i 3. b Osnovne škole Grabrik, Karlovac redovito sudjeluju u projektu grada Karlovca “Zvijezda u školi”. Htjeli su pokazati kako su integrirali nastavne sadržaje u nastavi i rezultat rada – Integrirani priručnik “Za mene i moj grad”.. Karlovac u cijeloj školskoj godini.

Koordinatorice projekta “Za mene i moj grad…Karlovac” su Gordana Bešenić, učiteljica razredne nastave i Jadranka Žugčić, učiteljica razredne nastave. Kao i mnogi gradovi u prošlosti tako i grad Karlovac ima veliki značaj u stvaranju domovine, veliki značaj u kulturnom, umjetničkom, prosvjetnom, gospodarskom i prometnom smislu. Shvaćajući značaj i ljepotu grada, posebno ljepotu najužeg gradskog središta Karlovačke zvijezde osmišljen je projekt grada Karlovca “Zvijezda u školi” koji se obrađuje od najranije životne dobi, vrtića i osnovne škole pa sve do srednje škole. Projektom žele učenicima ukazati na važnost tog kulturno-povijesnog spomenika u gradu, a i na ostale vrijednosti u našoj domovini.

Tako se i u školi prije nekoliko godina započelo s istoimenim projektom koji je integriran u sve nastavne predmete u razrednoj nastavi. Projekt uspješno provode već dugi niz godina. Učiteljice su ponosne na svoj rad, rezultate rada i želimo ga ovim putem predstaviti jer u svakom gradu se nalaze spomenicikulture, spomenici prošlosti i ljepote i možda će netko dobiti ideju za neki novi projekt s učenicima.

Gradnja Karlovca, Karlovačke zvijezde započela je 13. srpnja 1579. doine u obliku šesterokrake zvijezde i taj datum se slavi kao rođendan grada Karlovca. Karlovac je građen kao vojna utvrda, okružen šančevima (šanac = rov, opkop) u koje se puštala voda iz rijeke Kupe za vrijeme opasnosti, vojnih napada, turskih osvajanja. Iako je u početku imao vojnu namjenu, kasnije se grade i kuće za građanstvo. Ulice i trgovi raspoređeni su u idealnom renesansnom redu. Središnji trg, Trg Josipa bana Jelačića, tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja.

Sadržaji rada i rezultat rada je digitalni integrirani priručnik “Za mene i moj grad…Karlovac” koji je pripremljen za učenike a može se pronaći ovdje. Digitalni priručnik o gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji prati nastavne sadržaje svih nastavnih predmeta trećeg razreda i sadrži uratke učenika nakon obrade, ponavljanja, vježbanja i provjere nastavnih sadržaja.