prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Istraživanje na školskoj razini: Anketa o online nastavi matematike

Kako se online nastava privodi kraju odlučile smo provesti anketu među učenicima osnovne škole Grabrik u Karlovcu kako bismo dobile povratnu informaciju o zadovoljstvu online nastavom Matematike.  Njihovo viđenje ovog oblika nastave bitno nam je radi oblikovanja budućih sadržaja. Posebno nas je zanimalo smatraju li poželjnim da se dio nastave Matematike i ubuduće, kad se vratimo u školske klupe, provodi online. Osim toga, zanimalo nas je jesu li poboljšali svoje digitalne kompetencije i hoće li im to biti korisno ubuduće. Anketirani su svi učenici kojima predajemo Matematiku. To su učenici 6. i 8.razreda OŠ Grabrik, njih ukupno 136. Učenici su ispunjavali istovjetne anonimne ankete, međutim zbog razlike u dobi i motivaciji za rad, kao i težini gradiva njihove smo rezultate razdvojile.

Anketi je pristupilo 82% učenika 6.razreda i  80% učenika 8.razreda.  Kvalitetu predavanja, zahtjevnost sadržaja, rokove predaje, dostupnost profesorice i jasnoću sadržaja 45.7% učenika 6.razreda ocijenilo je ocjenom odličan, 40% učenika ocjenom vrlo dobar.  Kod učenika 8.razreda 48% smatra online nastavu Matematike odličnom, dok ih 39% smatra da je vrlo dobra. Čak 78.6% učenika 6.razreda smatra da su radom za ovaj predmet u online  nastavi stekli dodatna znanja u korištenju računala, računalnih programa i aplikacija koja će koristiti i ubuduće, dok ih 17.1% smatra da su dodatna znanja stekli ali smatraju da ih neće koristiti ubuduće.  Kod učenika  8.razreda samo 7% smatra da radom u online nastavi nisu stekli dodatne kompetencije.  

Od svih ispitanih učenika 6.razreda velika većina želi i ubuduće nastaviti komunikaciju s profesoricom  online kanalima, s time da ih 78.6% želi komunikaciju preko društvenih mreža. Također 62% učenika izjavljuje da bi željeli da se i u vrijeme redovne nastave snimi pokoja video lekcija ili da se domaća zadaća zadaje preko online učionice. Osmi razredi unatoč tome što odlaze iz osnovne škole izjašnjavaju se također u velikom postotku  kako bi se komunikacija s profesorima trebala nastaviti putem e-maila ili društvenih mreža.

Jasna je distinkcija u motivaciji učenika na početku i pred sam kraj online nastave.  Na početku ovog oblika nastave je 15% učenika 6.razreda imalo slabu motivaciju jer im se činilo da je to za njih prevelika količina sadržaja i zahtjevnost  ili jer im jednostavno nije dalo raditi. Slična je situacija i u osmim razredima. Međutim, pred kraj ovog oblika nastave broj učenika 6.razreda kojima je motivacija slaba porastao je na 26%, a kod 8.razreda na 32%.

Više je truda u online nastavi moralo uložiti 41% učenika, dok se 46% učenika trudilo jednako kao i za vrijeme redovne nastave u  obje dobne skupine.  Redovito i na vrijeme je zadaće predavalo 67% učenika, dok ih je 27% povremeno kasnilo s predajom. Pri tome je se 40% učenika izjasnilo da su djelomično prepisali manji broj domaćih zadaća.  Međutim, 12% osmaša ističe da je prepisalo polovicu svih domaćih zadaća.

Rezultati ankete su nam dali uistinu sjajan uvid u razmišljanje naših učenika. Iznenadilo nas je da i dalje žele dijelove nastave provoditi online, te da žele nastaviti komunikaciju s profesorima i manje službenim putevima kao što je e-mail. S obzirom na njihove odgovore zaključile smo kako ćemo i s povratkom u školske klupe nastaviti s digitalizacijom naše nastave i nastaviti komunicirati s učenicima i u online svijetu.  Naime, naši učenici nemaju razvijene digitalne kompetencije na razini na kojoj smo očekivali. Pokazalo se da nakon temeljitih uputa i dalje nisu sigurni što im je činiti. Stoga smatramo da je za razvoj vještina 21.stoljeća  (21st century skills) bitno u nastavu uvoditi digitalne sadržaje. 

Odlučile smo  za zahtjevne lekcije snimati sažetke i objavljivati online kako bi učenici kod kuće mogli ponoviti i utvrditi gradivo. Također, planiramo uvođenje obrnute učionice i online testiranja što do sada u redovnoj nastavi nismo koristile. Pozitivnom posljedicom smatramo poboljšane digitalne kompetencije naših učenika koji su svladali rad u određenom broju programa i aplikacija koje će im zasigurno dobro doći u budućem životu. Ako ništa, većina ih je naučila na koji način sročiti pristojan e-mail profesoru kad se treba ispričati zbog kašnjenja sa zadaćom. 

 

Tea Borković, prof., Antonija Capan, mag.educ.math