prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada lektirnih novina kojima se iskazuje poštovanje žrtvama Drugog svjetskog rata

Učenici 8. d razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku čitali su u siječnju dva vrlo značajna djela koja otkrivaju bolne tajne Drugog svjetskog rata. Izbor za čitanje bila su djela Sadako želi živjeti čiji je autor Karl Bruckner i Dnevnik Anne Frank.

Motivacija za čitanje djela bili su ulomci iz čitanke u kojima se otkrivaju sudbine djevojčica Sadako i Anne. Čitajući ulomke, učenici su razvili suosjećanje i empatiju prema žrtvama i kao pripremu za čitanje cjelovitog djela pogledali su nekoliko videozapisa o Holokaustu, Hiroshimi i općenito žrtvama Drugog svjetskog rata. Tijekom čitanja djela učenici su zapisivali natuknice koje su kasnije koristili za stvaranje lektirnih novina. Lektirne novine nastale su kao vježba pisanja novinarskih vrsta, od kojih su neke: vijest, reportaža, kritika, komentar, intervju.

Učenici su u lektirnim novinama preuzeli ulogu novinara i urednika i osmislili su štampe koje odaju počast ne samo djevojčicama koje su upoznali prilikom čitanja lektirnih djela, već i svim žrtvama koje su svojim nesretnim sudbinama pokazale surovost ratova. Uspomena na brojne nedužne stradale treba poslužiti kao izvor snage za razvijanje suosjećanja, tolerancije i međusobnog poštovanja. Lektirne novine koje su izradili učenici 8. d razreda na Hrvatskom jeziku možete pogledati na poveznici.