prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jesenja priča u 5. razredu Osnovne škole Novi Marof

Jesen je godišnje doba koje obiluje plodovima, šarenilom i bojama. Kako bi vrijeme stroge primjene epidemioloških mjera u učionice ipak unijeli i malo šarenila, osmislili su Jesenju priču u 5. razredu u Osnovnoj školi Novi Marof.

Antologijska Cesarićeva pjesma “Jesen” oduvijek je poticaj za stvaralaštvo. Nakon čitanja i uživanja u ljepoti pjesničke riječi učenici istražuju motive, pjesničke slike i ostala obilježja lirike u pjesmi. Zatim slijedi aktualizacija tijekom koje učenici zapažaju promjene u svom okruženju. Što nam je to sve donijela jesen? Učenici na sljedeći sat donose plodove jeseni koje pronalaze u vlastitom okruženju: u vrtu, dvorištu, parku, na livadi. Od navedenih plodova izradili su lutku, koja može oblikom podsjećati na neku životinju, ali često je plod učeničke mašte i kreativnosti.

Sljedeća aktivnost je animacija lutaka – udahnuti im život tako što će im nadjenuti ime, smjestit će ih u neki prostor i upustiti se u pustolovinu. Lutke su dobile neobična imena: Mrkoslav, Čupko, Bodljić, ali i sasvim obična kao Dragec, Miljenko i Željko. Ipak, njihova su imena odražavala i njihovu osobnost, sve su to bili dragi i omiljeni likovi koji imaju prijatelje koji će im pomoći u nevolji. Naime, pustolovina u koju kreću naše upravo oživljene lutke nikako nije bezopasna, ima tu opasnih životinja pa i ljudi koji nisu uvijek blagonakloni prirodi. Na tom putu pomažu im prijatelji i zajednički pronalaze izlaz iz opasnih situacija. Svoje priče učenici oblikuju u e-knjigu učeći koristiti se digitalnim alatom Storyjumper. Knjiga je prezentirana na mrežnoj stranici škole i razreda.