prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako društvene mreže koristiti na zdrav način i izbjeći ovisnost o internetu

Na radionici za srednjoškolce, koju u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organiziraju Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica i Portal medijskapismenost.hr, sudionici će istraživati kako i zašto koriste društvene mreže te kako prepoznati svoju granicu između normalnog i prekomjernog korištenja interneta.

Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje i mogućnost stvaranja ovisnosti o internetu neke su od najčešćih briga mladih vezano za korištenje interneta. Pokazalo je to istraživanje koje su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku proveli u travnju 2022.

Isto istraživanje, kao i anketa koju su UNICEF i Mreža mladih Hrvatske proveli među mladima u svibnju 2022., pokazalo je i da svaka treća mlada osoba u Hrvatskoj osjeća stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama.

Zato su društvene mreže i mentalno zdravlje mladih tema radionice za srednjoškolce koja će se održati u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u ponedjeljak, 14. studenog u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Galeriji Kupola na Starčevićevom trgu 6.

U suradnji s portalom medijskapismenost.hr radionicu organiziraju Knjižnice Grada Zagreba – Gradska knjižnica, koja provodi i poseban projekt namijenjen srednjoškolcima – “Kroz knjižnicu do mature”.

 će se temeljiti na obrazovnim materijalima “Digitalni mediji i mentalno zdravlje“, koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili u sklopu projekta Dani medijske pismenosti.

Ana Dokler, glavna urednica Portala medijskapismenost.hr, sa sudionicima radionice će kroz nekoliko vježbi istražiti kako i zašto koriste društvene mreže, kako ih mogu koristiti na zdraviji način, kako prepoznati svoju granicu između normalnog i prekomjernog korištenja interneta te izbjeći razvoj ovisnosti o internetu.

Radionica je besplatna, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem e-adrese krozknjiznicudomature@kgz.hr.