prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako izraditi božićne ukrase

Uređenje doma u božićnom stilu jedno je od važnijih priprema za nadolazeće blagdane. Kićenje božićnog drvca je najpoznatija i najpopularnija tradicija koja se povezuje s proslavom Božića, kojoj se vesele svi ukućani a posebno djeca. Božićno drvce postavlja se vani ili se unosi u dom, te se tijekom dana oko Božića ukrašava kuglicama, slasticama, figuricama te božićnim lampicama.

Osim tradicionalnog božićnog drvca, božićni su simboli i razne biljke poput božićne zvijezde, imele i božikovine. Izrađuju se i božićni vijenci s ukrasima, napravljeni od zimzelenog bilja, s ukrasima od božikovine, vrpcama, kuglicama ili češerima.

Zapadnjačka tradicija je da se vijenci ovjese na ulazna vrata, no dekorateri su ih preselili i na unutrašnje zidove doma, gdje još više dolaze do izražaja te daju poseban blagdanski ugođaj.

U iščekivanju Božića, uz malo volje, kreativnosti i slobodnog vremena možemo sami izraditi ukrase za bor, vijenac za vrata ili stol, natpise s dobrim željama, blagdanske stolnjake, božićne darove i ukrase za darove, božićne čestitke kao i jaslice koje se stavljaju ispod bora.

Ove jednostavne metode izrade božićnih ukrasa mogu postati dio obiteljske tradicije a dom nam može izgledati originalno i toplo – po vlastitom ukusu.

Kako izraditi ukrase za bor?

 

Glavni sastojak za izradu kuglica je tzv. struktur-pasta ili gel. Kao temelj može se iskoristiti kuglica od stiropora ili klupko vate. Kuglica se premaže struktur-pastom a debljina sloja se određuje po potrebi, pusti se da se malo osuši, a dok je još vlažno u pastu se utisnu različiti sitni dodaci – šareni kamenčići, šljokice, perlice, stakalca. Za to se mogu iskoristiti i komadići razbijenog ogledala ili neke kuglice za bor a sve skupa se može posipati i sitnim umjetnim snijegom.

Jednostavni ukrasi za bor mogu se vrlo lako izraditi od šišarki. Potrebno je osušiti šišarke, pošpricati ih zlatnim ili srebrnim sprejem a može se vrhove namazati tankim slojem tekućeg ljepila i na to posipati sitan umjetni snijeg. Da bi se objesile na bor, oko svake šišarke treba omotati konac i vrhove spojiti u čvor a da bi stajale na boru treba uzeti tanku savitljivu žicu i omotati ju oko dna šišarke i potom pričvrstiti za granu.

Šišarke se mogu obojati i sprejevima drugih boja. One lijepo upotpunjuju drvce već okićeno kuglicama i drugim ukrasima, daju mu dodatnu čar i mogu biti dobra zamjena za lamete.

Kako izraditi adventski vijenac

Za tradicionalni vijenac na stolu potrebno je imati:

prsten od stiropora ili slame promjera oko 25cm

 • 4 držača za svijeće,
 • 4 svijeće (prema izvornoj tradiciji koriste se 3 ljubičaste i 1 ružičasta svijeća – ljubičasta je boja pokore, a ružičasta označava dolazak svijetla),
 • ukrasna traka,
 • božikovina,
 • razni ukrasi – kuglica za bor, jabuke, češer, suho cvijeće i sl.

Prsten  se najprije omota ukrasnim trakama ili se oboji u željenu boju a potom se omota ukrasnom trakom. Nakon toga se pričvršćuju držači za svijeće, tako da se ubodu u stiropor.

 

Vijenac se ukrasi božikovinom i drugim ukrasima. Nakon što se dodaju svijeće, adventski vijenac je gotov.

Za vjenčić za vrata je potrebno imati:

 • stiropor u obliku prstena promjera 20cm,
 • traka širine 20mm, a duga 3 metra,
 • bambus štapići od bambusa,
 • umjetna božićna zvijezda,
 • bobice i ukrasne borove i zlatne grančice,
 • žica za cvjećarstvo,
 • tanki zlatni kordel za povezivanje.

Stiropor se omota trakom širine 20mm a na početak i kraj se učvrsti pribadačama. Zatim se napravi mini aranžman tako da se slože 2-3 bambus štapića s ukrasnim borovim i zlatnim grančicama te dodaju ukrasne bobice, cvijet i mašnu od ukrasne trake. Sve skupa se učvrsti s cvjećarskom žicom, i na kraju cijeli aranžman ljepilom ili žicom pričvrsti za ring te pomoću zlatnog kordela ga se jednostavno objesi na vrata.

Kako ukrasiti stare CD-ove

Na poleđini CD-a se Fun Linerom iscrta pahuljasti oblik a mogućnosti i ideje su nebrojene. Bitno je da se slijedi pravilo 6 krakova. Potrebno je pustiti da se boja dobro osuši. Na mjesta na koja se želi nalijepiti ukrasne kamenčiće, kapne se Schmuckstein Kleber (specijalno ljepilo namijenjeno upravo za ovu svrhu). Ljepilo je u početku mliječno bijele boje, no nakon sušenja je potpuno prozirno i čvrsto. Kad se ukrasi nekoliko CD-a, spoje se po dva zajedno, a između njih se umetne trakica za vješanje.

Kako napraviti snježnu kuglu

Za izradu snježne kugle potrebno je imati:

 • staklenku s dobrim, čvrstim poklopcem (mogu se koristiti razne staklenke, od onih za dječju hranu, do staklenki za ukiseljene krastavce),
 • destiliranu vodu ili prokuhanu i ohlađenu vodu,
 • glicerin (pomoći će usporiti padanje pahuljica, može se naći u ljekarni ili drogeriji),
 • bijele ili svjetlucave šljokice ili umjetni kristalčići snijega (ne bi se trebale uzeti presitne šljokice jer će previše plutati po kugli),
 • prozirni silikonski gel (za kupaonicu),
 • malu vodootpornu figuricu ili predmet,
 • veći plastični poklopac ili drveni krug, malo veći od poklopca na kojem će stajati kugla,
 • pištolj za vruće ljepilo.

 

Pištoljem za vruće ljepilo se pričvrsti figurica ili predmet za unutrašnju stranu poklopca (ako je potrebno figura se malo uzdigne, prvo se zalijepi manji poklopac na koji će se onda zalijepiti figura). Ostavi se ljepilo da se posuši. Staklenka se napuni vodom do vrha, doda se nekoliko kapi glicerina i šljokice. Nakon tog se preokrene poklopac s figurom i njime zatvori staklenka (ovo se radi iznad umivaonika da se ne smoči sve). Poklopac se čvrsto stegne i silikonskim gelom dodatno zaštiti rub. Kako bi se staklenka dodatno osigurala, potrebno ju je zalijepiti za veći poklopac ili drveni krug koji će poslužiti kao stalak.