prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako nakon praznika ponovo uvesti pravila o korištenju medija

Je li više slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci i za vas i vašu djecu značilo više gledanja televizije, igranja videoigara i surfanja internetom? Čak i ako se inače dosljedno držite pravila o tome koliko vremena u danu djeca smiju provesti uz medije, možda ste, kao i mnogi drugi roditelji, preko ljeta bili popustljiviji.

Online anketa na mrežnim stranicama Medijske pismenosti pokazala je da 58 % djece tijekom praznika  provodi više vremena uz ekrane nego inače.

Početak nove školske godine vrijeme je za ponovno uspostavljanje jasnijih ograničenja i pravila o korištenju medija, a savjeti kako što bezbolnije napraviti taj prijelaz prenijeti su s portala Common Sense Media.

Iskoristite posljednje dane ljeta

Isplanirajte posebno druženje uz medije u kojem će uživati cijela obitelj, nešto što ne možete napraviti tijekom školske godine. Ako imate priliku, možete otići u neko od kina na otvorenom, cijeli dan kod kuće igrati videoigre ili pogledati maraton omiljene serije i tako se oprostiti od ljeta.

Pripremite djecu na promjene

Razgovarajte o promjenama u rutini koje će uslijediti s početkom školske godine. Nastojte djeci približiti koncept ravnoteže između fizičkih aktivnosti, čitanja, druženja s prijateljima i obitelji, škole i pisanja domaće zadaće te zabave. Već u zadnjem tjednu praznika počnite se pridržavati pravila o vremenu odlaska na spavanje i isključite televizor, računalo i druge digitalne uređaje barem sat vremena prije odlaska u krevet.

Napravite raspored

Uzmite kalendar i zajedno s djecom dogovorite tjedni raspored koji će uključivati pisanje domaće zadaće, kućanske poslove i njihove izvanškolske aktivnosti, kao i gledanje televizije i filmova, igranje videoigara i tako dalje. Mlađoj djeci može biti teško zamisliti raspored po danima u tjednu, ali ako vide svoje aktivnosti zapisane u kalendaru, znat će kada što mogu očekivati.

Posjetite knjižnicu

Potražite zanimljive knjige, ali provjerite i što vaša knjižnica nudi od programa za djecu, poput čitanja priča, kreativnih radionica, igranja šaha i drugih aktivnosti. To može biti lagana priprema za povratak u školu, a možda pronađete i aktivnost kojoj će se dijete vraćati i tijekom školske godine.

Zapamtite da ste vi uzor vašoj djeci

Ako unatoč dogovoru da se uređaji ne koriste za stolom, tijekom ručka ili večere provjeravate svoj pametni telefon, djeca će to primijetiti. Budite im uzor za zdrave navike korištenja medija, kakve želite razvijati kod svoje djece.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.