prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako obilježiti Dan hrvatske glagoljice?

Učenici Tehničke škole Virovitica su u suradnji s Gradskim muzejom naučili nove i zanimljive vještine.

Usvajanje temeljnih općekulturnih činjenica o početcima hrvatske pismenosti i glagoljici ostvaren je suradnjom Gradskog muzeja Virovitica i učenika škole. Muzejska pedagoginja Anja Brabec i kustosica Nikolina Hećimović učenike su uvele u svijet quillinga ili filigranskog papira. To je posebni način rolanja papirnatih trakica različite širine pomoću posebne igle (može poslužiti i drveni štapić).

Ova jedinstvena, maštovita i kreativna tehnika razvija motoriku, jača koncentraciju i opušta. Ne čudi što su učenici marljivo zasukali rukave i savladali novu vještinu. Povezali su znanja o glagoljici, pismu iz 9 . stoljeća i vještini filigranskog papira nastaloj u 12. stoljeću. Kreativno su oblikovali glagoljična slova, što možete vidjeti na poveznici galerija fotografija. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Učenici su potvrdili i kako ova vještina nevjerojatano opušta, a prikladna je za sve uzraste budući da razvija maštu i vještinu ručne izrade dekorativnih predmeta.