prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako odrediti koliko vremena dijete smije provoditi pred ekranom i na internetu

U posljednje se vrijeme često postavljaju pitanja koja potiču na kritičko promišljanje treba li djeci tehnologija, koji su sadržaji za njih primjereni ili ne, trebaju li djeca biti na društvenim mrežama i između ostalog koliko točno vremena dijete smije provesti ispred ekrana i na internetu.

Točna je činjenica da djeca danas, zasigurno ne odrastaju na isti način čak kao niti djeca prije 10 godina. Tehnologija ubrzava proces promjena gotovo preko noći i upravo je iz tog razloga nemoguće očekivati da dijete uopće ne smije ili neće biti u dodiru s tehnologijom na ovaj ili onaj način. Ne postoji općenito određeno vrijeme koliko vremena dijete smije provoditi pred ekranom, ali zato ga vi kao roditelj odredite, prilagodite i postavite granice kojih se potrebno držati.

Istina je da su se djeca prije više igrala vani, s društvenim igrama, međusobno, bila su možda čak i maštovitija u izmišljanju novih igara, a danas sve više i više u slobodnom vremenu i igri pribjegavaju tehnologiji. Sve dok je u određenim granicama prilagođenim za djetetovu dob, u tome nema ništa loše, ali preporučamo da ipak potičete dijete na boravak u parku, prirodi, čitanju, druženju s vršnjacima i da tehnologija u tim trenucima nije glavna okosnica igre.

Stručnjaci ne preporučuju uporabu tehnologije prije spavanja. Djetetu je možda ljepše zaspati uz neki program na televiziji, crtić ili seriju, ali zbog kvalitete sna, nastojte ograničiti ili u potpunosti izbaciti gledanje televizije ili korištenje interneta prije spavanja. Potaknite dijete na čitanje. Ako mu je to neinteresantno, čitajte zajedno i to vrijeme pretvorite u kvalitetno druženje na kraju radnog dana.

Kada se služi tehnologijom, djetetu je potrebno omogućiti, gledanje sadržaja koji su mu zanimljivi, ali je isto tako potrebno imati kontrolu nad tim sadržajem jer se vrlo često događa da djeca gledaju nešto neprimjereno njihovoj dobi bez znanja roditelja. Nastojte uvijek biti uključeni u ono što dijete gleda i s vremena na vrijeme educirajte se o aplikacijama i videima primjerenima za vaše dijete i ponudite mu ih kao izvor zanimljivog sadržaja kojeg može pratiti na internetu. Također, potičite dijete na edukativne sadržaje i uporabu digitalnih alata uz pomoć kojih će učiti gradivo vezano uz nastavni program u školi. Možete mu preporučiti i e-knjige.

Zajedničko obiteljsko vrijeme isključuje mogućnost uporabe tehnologije. Zato, nastojte ne dozvoliti djeci da koriste tehnologiju za vrijeme zajedničkih obroka, druženja s obiteljskim prijateljima ili u restoranima. Budite primjer i svojim ponašanjem pozitivno utječite na svoje dijete tako da i vi sami ne koristite tehnologiju u takvim trenucima

Izvor:

https://www.scholastic.com/parents/family-life/social-emotional-learning/technology-and-kids/set-limits-screen-time.html