prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako se nositi s izazovima prijateljstva u osnovnoj školi

Kada djeca krenu u školu još su uvijek mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane svojih roditelja, a moguće i braće i sestara. Uz to je vjerojatno i da ste ih vodili u jaslice, vrtić, na predškolske i ostale grupe kako bi im pomogli u socijalizaciji.  

Novo iskustvo i novi prijatelji

Osnovne škole nude djeci priliku da dođu, razgledaju i provedu neko vrijeme u svojoj novoj školi prije nego li krenu s nastavom i tako se aklimatiziraju na novo iskustvo.
Moguće je da će vaše dijete, koje je u vrtiću već sklopilo neka prijateljstva, s istim prijateljima krenuti i u školu. Međutim, ako ovo nije slučaj, tada se ono može osjećati pomalo uznemireno uz sva nova i nepoznata lica s kojima sada provodi nekoliko sati dnevno.

Vrlo je važno da ne inzistirate na tome da vaša djeca sklapaju prijateljstva. Iako su mnoga djeca prirodno društvena i imaju dovoljno samopouzdanja koje im pomaže u tim ranim školskim danima, druga se pak, mogu osjećati usamljeno i sramežljivo te se poprilično namučiti u svom nastojanju da se povežu s drugom djecom.
Dok je poticanje djece da se uključe u igru i izvanškolske aktivnosti pozitivan korak, inzistiranje na tome da sklapaju prijateljstva i nije baš najpametnije. To bi trebalo doći prirodno te bi djeca u tome trebala naći vlastiti način i ritam.

Svađe i rasprave

Čak i kad vaše dijete stekne prijatelje, među djecom će uvijek biti razmirica – i tijekom i nakon nastave. Ovo je jednostavno dio odrastanja i školskog života.
Iako je lako razumjeti da se roditelji žele uključiti u rasprave i svađe svoje djeca i njihovih prijatelja, vrlo rijetko pomaže ako se roditelji zaista uključe i strogo interveniraju. Većina se sukoba može riješiti kroz razboritu diskusiju, a suočavanje s problemom i odlučivanje predstavljaju važne vještine koje bi dijete trebalo razviti.

U slučaju ekstremnijih problema s prijateljima, poput emocionalnog ili fizičkog maltretiranja (engl. bullying), potrebno je usvojiti drugačiji pristup. U ovim slučajevima uvijek je najbolje prvo pričati s predstavnicima škole, posebice ako se ovi problemi događaju tijekom vremena provedenog u školi. Dakle, iako je normalna reakcija svakog roditelja da zaštiti svoje dijete od ovakvih situacija (i to je upravo ono što trebate učiniti), ipak treba pripaziti da se to učini pažljivo i promišljeno.

Važne životne vještine

Budući da svi mi želimo da naša djeca budu sretna i sigurna, pogotovo kada nisu uz nas ili su u školi, lako se uznemiriti oko problema koje naša djeca mogu imati s prijateljima. No, budući da će se oni tijekom svog školovanja, bez obzira bili oni u prvom ili šestom razredu, uvijek suočavati s problemima i poteškoćama sa svojim prijateljima, dobro je da se nauče kako se nositi s takvim problemima kada iskrsnu.

Koliko god da je bitno pružati im podršku, morate ih jednako tako pustiti da nađu svoj put i način suočavanja s problemima. Učeći ih da razgovaraju sa svojim prijateljima te razumiju zašto se ljudi uzrujavaju, „opremit“ ćete ih vještinama koje će im pomoći da se sami suoče s problemima i sukobima. To će im također pomoći da razumiju zašto se naši prijatelji ponekad ponašaju neuobičajeno te im tako olakšati da nadiđu ovakve i slične trenutke u životu.

Izvor:
http://www.kidsbehaviour.co.uk/handling-friendship-problems-primary-school.html