prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Knjiga u sjeni interneta

U učionici 2. razreda Osnovne škole Bakar knjiga je veliki prijatelj. Učenici čitaju puno i redovito, jer su svjesni da im upravo čitanje omogućuje snalaženje u svakodnevnom životu. Čitanje je presudno za usvajanje znanja iz svih predmeta.

U učionicama su učenici koji čitaju. Odgajaju se da postanu čitatelji. Čitanje djeci i poticanje da budu dio čudesnog svijeta knjiga. Privole se tako da zavole čitanje. Ako dijete prijateljuje s knjigom tijekom djetinjstva, zasigurno će ljubav prema knjizi ponijeti u život, te će naučiti da dobra knjiga uvijek može biti i dobro društvo.

Kažu da su knjige ponekad naši najbolji prijatelji. Kad nitko nema vremena one su tu. Na polici, u knjižnici, na stolu, u torbi…Otvaramo knjigu i ulazimo u čudesan svijet. Svijet riječi, svijet gdje sve postaje moguće; svijet u kojem se riječi druže i igraju. Čitanje je jako važno. Čitanjem opažamo, promatramo, pamtimo, mislimo. Čitanjem obogaćujemo naš rječnik. Postajemo maštoviti i kreativni. Čitanje je najbolje učenje.

U vrijeme digitalne tehnologije često se pitamo: Koliko djeca u današnjem svijetu interneta čitaju knjige? Zašto se ne vesele druženju s knjigama kada ih one vode u čaroban svijet? Zašto čitanje nije omiljena dječja aktivnost? Na mnoge načine trudimo se pomoći djeci da zavole čitanje. U učionicama imamo čitače, ali učenike odgajamo da postanu čitatelji.

Djeci čitamo od najranije dobi. Kao roditelji, odgajatelji i učitelji djeci pokazujemo da s riječima možemo puno toga napraviti. Riječi možemo sastavljati, rastavljati, tražiti, zagonetati, odgonetati… Riječima se možemo igrati. Od riječi su nastale priče. Priče koje djeca vole i koje trebaju, ali ih nažalost današnji životni ritam često stavlja na neko drugo ili treće mjesto. U posljednje vrijeme djeca čitaju sve manje i sve manje se čita sa zadovoljstvom.

Učenici često i s veseljem posjećuju školsku i gradsku knjižnicu. Redoviti su kupci na sajmovima knjiga, a često gostuju i na promociji slikovnica i knjiga koje se održavaju u gradu. Prema preporuci odabiru slikovnice i knjige primjerene njihovoj dobi. Iako  dolaze u već poznati prostor, boravak u knjižnici je za učenike drugog razreda uvijek iznova lijepo iskustvo. Svaki susret s knjižnicom otvara nova pitanja i budi znatiželju kod učenika stoga se suradnja nastavlja tijekom cijele školske godine.

Svi učenici uključeni su u rad Čitalačke grupe koja ima za cilj razvijati ljubav prema čitanju i pisanoj riječi. Učenici se redovito uključuju u brojne projekte, radionice i aktivnosti koje promoviraju čitanje. S ponosom ističu da posjeduju Čitalačku putovnicu kojom putuju u svijet znanja i redovito upisuju koliko su knjiga i slikovnica pročitali svaki mjesec.

Ne može se bježati od tehnoloških dostignuća, ali kroz knjigu i časopise nastojmo popularizirati čitanje. Čitajmo našoj djeci i potaknimo ih da postanu dio tog čudesnog svijeta knjiga.  Privolimo ih da zavole čitanje. Ako dijete prijateljuje s knjigom tijekom djetinjstva,  zasigurno će ljubav prema knjizi ponijeti u život, te će naučiti da dobra knjiga uvijek može biti i dobro društvo.