prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Korisno stručno usavršavanje u Danskoj

U okviru Erasmus+ akreditacije, krajem listopada i početkom studenog 2022. godine, petero nastavnika Industrijske strojarske škole iz Zagreba proveli su tjedan dana u Copenhagenu u Danskoj kako bi pohađali tečaj “Uvod u automatizirano zavarivanje”.

Program Erasmus+ među najuspješnijim je programima Europske unije te se smatra jednim od najkonkretnijih postignuća Europske unije jer ujedinjuje i povezuje ljude, otvara vidike i širi znanje učenika, studenata i nastavnika na svim razinama obrazovanja. U prilog tome govori činjenica da su nastavnici škole Josip Filić, Dubravko Glivetić, Kristinka Lemaić, Nenad Posavec i Meri Ružević pet dana pohađali tečaj “Uvod u automatizirano zavarivanje” u Technical Education Copenhagen Location Ballerup centru.

TEC – Technical Education Copenhagen veliki je obrazovni centar za strukovno osposobljavanje fokusiran na buduće izazove i zahtjeve polaznika i tržišta rada. Polaznici su u središtu pozornosti što se odražava u TEC-ovim ciljevima, vrijednostima i strategijama. TEC ima povijest dulju od 145 godina, a ukupno šest kampusa nalazi se u širem području Copenhagena i nudi širok raspon obrazovnih programa za razne dobne skupine. Obrazovni programi akreditirani su od strane danskog Ministarstva obrazovanja.

Tečaj “Uvod u automatizirano zavarivanje” nastavnicima škole dao je uvid u osnove automatiziranog zavarivanja kao i vještine potrebne za implementaciju automatiziranog zavarivanja u vlastiti rad i poučavanje. Tijekom tečaja nastavnici su se bavili i didaktičkom problematikom u provedbi nastave automatiziranog zavarivanja. S obzirom na to da tehnološki napredak industrije 4.0 postaje središnja točka u većini industrija, važno je steći potrebne vještine kako bi se išlo u korak s novim tehnologijama i metodama. Automatizacija je neophodna kada se radi o održavanju konkurentnosti na tržištu rada. Kako se tehnologija razvija, mogućnosti automatiziranog zavarivanja neprestano rastu.

Robotski sustavi za zavarivanje pomažu ubrzavanju učinka jer izvršavaju zadatke s visokom točnošću što eliminira potrebu za ponavljanjem zadataka. Nastavnici škole imali su priliku raditi na MAG simulatoru zavarivanja te automatiziranim sustavima Cobot i Fanuc. Rad je bio fokusiran na konkretne primjere zavarivanja, a nastavnici iz Zagreba imali su priliku i za raspravu i eksperimentiranje s voditeljem tečaja Martinom Højfeldtom te kolegama iz Estonije, Portugala i Finske.

Kao što je navedeno na certifikatima koji su nastavnici uručeni nakon uspješno završenog tečaja, ostvareni su sljedeći ishodi:

  • bolje razumijevanje korištenja robota u industriji zavarivanja
  • postavljanje i programiranje robota
  • postavljanje i programiranje linearnih i kružnih kretanja robota
  • razlikovanje programa i parametara automatiziranog zavarivanja
  • odabir odgovarajućeg programa za različite vrste automatiziranog zavarivanja.

U okviru tečaja organiziran je posjet tvrtki Elos MedTech koja se bavi razvojem i dizajnom medicinske opreme u području stomatologije. Medicinsko tehnološka industrija jedno je od najrazvijenijih poslovnih područja u Danskoj s tendencijom visokog stupnja razvoja što je bila prilika da se nastavnici uvjere kako je automatizacija u sinergiji s inovativnim vještinama i visokom razinom profesionalne specijalizacije dobitna kombinacija za uspješan rad i napredak. U slobodno vrijeme nastavnici su razgledali prekrasni Copenhagen te su posjetili dvorac Rosenborg, Muzej Guinnesovih svjetskih rekorda, Experimentarium, Muzej Hansa Christiana Andersena, Tivoli Gardens, Muzej Copenhagena te simbol grada, spomenik Maloj sireni.

Nakon razgledavanja Copenhagena, svih poznanstava te iskustava s različitim načinima zavarivanja, nemoguće je gledati svijet istim očima. Europa se čini dostižnom te svi  izazovi i ciljevi djeluju puno lakše ostvarivi. Erasmus+ definitivno pomiče granice i otvara prozor u posve novi svijet s bezbroj mogućnosti.