prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kreativna lektira “Regoč”

Nakon usmene analize lektirnog djela I. B. Mažuranić, Regoč u Osnovnoj školi Milan Brozović, Kastav učenici su se grupirali u skupine i rješavali zadatke.

Učenicima je zadan zadatak da zamisle da je Legen grad njihovo kraljevstvo. Trebali su osmisliti kako bi izgledao život u Legen gradu. Tko bi vladao gradom, kako bi se stanovnici odijevali, čime bi se bavili, čime bi se hranili? Što bi Regoč radio? U drugom dijelu, da učenik posjeduje Kosjenkino biserje, u koje bi ga humane svrhe upotrijebila/upotrijebio? Svaka skupina prikazuje svoje prijedloge za Legen grad i koje humanitarne akcije bi odabrali.

Stvaralaštvo u lektiri: Izrada kazalište sjena – u skupinama su imali zadatak izraditi kazalište sjena. Prvo su trebali nacrtati i izrezati stvarne i nestvarne likove iz bajke. Prilikom izrade likova su trebali nacrtati olovkom potrebne likove i pažljivo ih izrezati. Škaricama izrezati detalje na likovima (oči, usta, nos,  kosu, gumbe, nabore na odjeći …) jer će tako sjene biti bolje. Na lutku su trebali zalijepiti kartonski štapić (ravan ili savinutoga vrha) ovisno o mjestu gdje će lutku stavljati u kutiju. Umjesto kartonskog štapića, mogu poslužiti štapići za grlo ili štapići za ražnjiće.

Kako izraditi kazalište sjene? Učenici su na stolu imali kutije, paus papir, ljepljivu traku i škare. Na prednjoj polovici kutije trebalo se izrezati okvir kao prozor, a gore (gornji dio kutije) i sa strane izrezati rupe za umetanje papirnatih lutaka na štapićima. Izmjeriti veličinu prednjeg otvora, izrezati paus papir (može i papir za pečenje) pa ga zalijepiti s unutarnje strane. Prednji dio kutije može se ukrasiti detaljima iz priče.

Učenici u skupinama dogovaraju tekst i uloge. Uvježbavaju tekst i animaciju lutaka. Pri izvedbi igrokaza, kazalište obasjati svjetiljkom (džepna svjetiljka ili svjetiljka mobitela) sa stražnje strane. Prije početka predstave štapićima pozvati publiku. Igrokaz se može obogatiti glazbom i zvukom.