prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ljetna dječja prijateljstva: uspomena za čitav život

Planirate li obiteljsko ljetovanje ili godišnji odmor? Uz klasične pripreme, prisjetite se vlastitih ljetnih praznika kada ste bili dijete. Sigurno ćete se sjetiti novih prijatelja i društava koje ste stekli u tim danima bezbrižnosti. Vaše je dijete sada već dovoljno veliko da i samo sklapa ljetna prijateljstva koja mogu i ne moraju potrajati, ali je njihova bit da ostanu u lijepom sjećanju, možda se nastave kroz život, a možda i završe u suzama i razočaranju.

Bez obzira na ishod, kao roditelj budite spremni i saznajte u nekoliko savjeta i prijedloga na koji način biste trebali usmjeriti dijete i postaviti se u određenim situacijama.

Vaše dijete bez obzira je li osnovnoškolac i srednjoškolac većinu godine provodi u poznatoj okolini, strukturi i rutini i ima svoj krug prijatelja koje gotovo svakodnevno viđa. Na godišnjem odmoru djeca odlaze na različite strane i ulaze u drugačija društva, bilo da su ona iz lokalnog mjesta ili možda čak međunarodna i multikulturna. Više nisu dio svakodnevnice, već imaju priliku družiti se s djecom koja mogu uvelike biti različita od njih. Ovakvo iskustvo može biti pravo blagostanje za razvoj vašeg djeteta. Od upoznavanja novih običaja, vođenja razgovora na stranom jeziku do upoznavanju novih kultura.

Nemojte se previše brinuti i strepiti nad djetetom. Djeca su fleksibilna i zapravo vrlo prilagodljiva različitim okolnostima, situacijama i ljudima. Pustite ih kako bi se sami mogli snaći u novom okruženju, pogotovo ako pronađu prijatelje koji su turisti iz drugih zemalja, druge vjere, rase i kulturalnih obilježja. Potaknite ih na istraživanje i upoznavanje mogućnosti kako je družiti se s djecom koja su na svojstven način drugačija od njih. Ovo je idealna prilika u kojoj vi kao roditelj možete biti pozitivan primjer svojem djetetu i naučiti ga toleranciji i uvažavanju svih onih koji su na bilo koji način različiti od vas ali i vašeg djeteta.

Dozvolite razočaranje. Kao i u svakom prijateljstvu, a pogotovo kada se spoji grupa djece koja se svakodnevno druži, a povezana su samo zajedničkim trenutkom opuštajućih ljetnih praznika, neimenovno će se dogoditi neslaganje, svađa, izoliranje vašeg ili nekog drugog djeteta izvan društva i ljetna će se idila preko noći pretvoriti u problem koji treba riješiti. Koliko se god želite upustiti u rješavanje problema, dozvolite djetetu neka se izbori samo za sebe. Ako primijetite kako je svađa dosegnula neprimjerenu razinu stresa, nasilja ili maltretiranja, preuzmite kontrolu nad situacijom. Ovakve vrste slučajeva uče djecu samostalnosti i kako se zauzeti za sebe u okolini na koju nisu naviknuti.

Upoznajte se s drugim roditeljima. Ako se vaše dijete intenzivno počne družiti s drugom djecom, upoznajte se s njihovim roditeljima. Ovakvim ćete se pristupom osjećati sigurnijima, pogotovo ako vaše dijete odlazi u njihov dom na igranje ili druženje. Osim toga, možda ćete i vi sklopiti nova prijateljstva i poznanstva koja će vaš odmor učiniti dinamičnijim i ljepšim.

Među djecom često se znaju iz različitih razloga i okolnosti pojaviti nesuglasice. Ako je vaše dijete potaknulo svađu i neslaganje, ako je na neprimjeren način zadirkivalo, ponižavalo ili maltretiralo drugo dijete, ukažite mu na neophodnost preuzimanja odgovornosti za svoje ponašanje i postupke. Bez obzira koliko je možda teško prihvatiti činjenicu kako je upravo vaše dijete odlučilo ponašati se na ovakav način, nemojte ga braniti i štititi. Naučite ga kako i dobro i loše ponašanje prema drugima ima posljedice.

Vi ste možda društveni i volite biti okruženi i upoznavati nove prijatelje, ali vaše dijete može biti i vaša suprotnost. Tiho, povučeno i u svom svijetu. Iako izvan svoje svakodnevnice, bez pritiska škole i ostalih aktivnosti, bitno je ne postavljati očekivanja kako bi možda bilo dobro razbiti barijeru i da ono upozna i stekne nove prijatelje. Ako vaše dijete više voli čitati knjigu i biti samo, bitno je ne inzistirati na druženju s drugom djecom. Takav se odnos mora ostvariti prirodno i bez navaljivanja s vaše strane. Vaše će se dijete sigurno upoznati i sprijateljiti na način koji njemu bude odgovarao, najvjerojatnije kada i vi i on to najmanje budete očekivali.

Bez obzira koliko se prijateljstvo među djecom činilo gotovo idilično, budite na oprezu. Mnoga djeca nisu sklona reći svojim roditeljima kako nešto nije u redu. Pratite situaciju i slušajte svoje dijete. Ponekada je dovoljna jedna rečenica zbog koje možete vrlo brzo shvatiti kako stvari nisu onakvima kakvima se čine i potrebno je reagirati na vrijeme.

Ljetna su prijateljstva dragocjena i posebna. Danas, kada je tehnologija više-manje prisutna u svakom području našeg života, potaknite dijete na ostanak u kontaktu s novim prijateljima i njegovanje novostečenog prijateljstva. Neka će opstati, a neka možda i neće čim se svi vrate u svoju rutinu i svakodnevan život. Možda će doživjeti razočaranje, ali i to je trenutak koji se u životu prije ili kasnije mora dogoditi. Kako njegovati prijateljstva i kontakte jedne su od najbitnijih stvari koje možete naučiti svoje dijete jer je to poglavlje koje će ga pratiti čitav život.

Ljetna prijateljstva ne moraju biti prolazna i zaboravljena i upravo ih ta činjenica čini nezaboravnima.

Izvor:  http://www.scholastic.com/parents/resources/article/stages-milestones/lets-be-friends