prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mali Breljani u projektima Čuvari baštine i Dalmatinski suvenir

Na ovogodišnjim natječajima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije “Čuvari baštine” i “Dalmatinski suvenir” izabrana su dva projekta Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Brela za financijsku potporu – Knjižica breljanskih toponima i Kamen Brela.

Pod vodstvom učiteljica Hrvatskoga jezika Gorane Babić i Vanje Sokol učenici istražuju breljanske toponime. Toponimi su važan dio baštine jer ukazuju na specifičnosti ovoga dijela Dalmacije, posebnosti mjesta, kao i vezanost uz imena, prezimena i obiteljske nadimke stanovnika. Učenici istraživačkim radom pobliže upoznaju lokalne toponime od kojih neki već polako padaju u zaborav jer se odnose na napuštene dijelove mjesta. Dakle, ovo je edukativna knjižica u službi promicanja zavičajne baštine.

Projekt se provodi tijekom 2. polugodišta. Knjižica toponima bi za Dan škole u svibnju trebala ugledati svjetlo dana. Učenici će izraditi i prezentaciju i videouradak koji će prikazati hodogram projekta. Također se izrađuju i dvije interaktivne karte – karta najpopularnijih breljanskih lokaliteta, te karta široj javnosti nepoznatih breljanskih kulturno-povijesnih lokaliteta. Učenici također s učiteljicom povijesti dr.sc. Valentinom Lasić izrađuju pomoću 3D printera model Napoleonove ceste. Ta cesta je u rujnu 2017. uvrštena u registar kulturnih dobara RH. Tada je postala poučna pješačka staza dostupna posjetiteljima.

Na projekt “Dalmatinski suvenir” prijavila se školska zadruga Rašeljkica pod vodstvom učiteljice kemije i voditeljice zadruge Vesne Šarić. Zadruga izrađuje suvenir s motivom kamena Brela. Učenici su uključeni u cijeli proizvodni proces. Proces obuhvaća: planiranje rada, nabavu materijala i opreme, proizvodnju proizvoda. Također proces obuhvaća i promidžbu te prodaju proizvoda. Kalupe za ovaj suvenir učenici izrađuju uz pomoć 3D printera. U napravljene kalupe će se ulijeva smjesa gipsa i vode. Kad se smjesa osuši, vadi se iz kalupa. Lagano se brusi kako bi se dobio prikladan oblik te se boja. U međuvremenu učenici izrađuju stalak (štafelaj) na kojem će zalijepiti ovaj suvenir. Proizvod će se na kraju zapakirati u odgovarajuću kutiju. U kutiji će biti i QR kod preko kojeg kupci mogu saznati više o znamenitostima Brela.