prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Mali novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra” – Erasmus+ KA 229 projekt OŠ Sveti Petar Orehovec

Mladi su danas podzastupljeni u medijima. Njihovo mišljenje je rijetko tema medijskih priloga, a znatan dio priloga o mladima je senzacionalističkog karaktera. S druge strane mladi sve više prate različite medije koji su uglavnom usmjereni na poticanje konzumerizma.

Ti su sadržaji često prepuni stereotipa, posebno onih o prihvatljivom izgledu, a znatan dio kreatora tih sadržaja nema odgovornosti prema informacijama koje plasiraju. Ne  drže se profesionalnih i etičkih standarda, a njihovi prilozi često sadrže uvredljive i diskriminatorne  poruke te lažne vijesti. To su zaključci istraživanja provedenog kroz eTwinning projekt “Mladi i mediji” koje su zajednički provodili OŠ Sveti Petar Orehovec i škole iz Srbije, Španjolske, Poljske i Sjeverne Makedonije.

Rezultati provedenog eTwinning projekta spomenute partnere naveli su na nastavak suradnje i to kroz Erasmus+ projekt KA 229 kojeg su nazvali ” Young journalists of today – responsible digital citizens of tomorrow” (“Mali novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra”).

Svjesni da nemaju moć mijenjati medije, partneri su odlučili  utjecati na medijsku pismenost svojih učenika. Zaključili su i da je to najbolje činiti na način da djeca sama pišu, da sami budu novinari, a ne samo pasivni konzumenti medija. Na taj način imat će priliku razvijati kritičko mišljenje i dekonstruirati  medijske poruke.

Planirane ciljeve partneri namjeravaju ostvariti osnivanjem medijskih grupa koje će uz pomoć  zaduženih učitelja proizvoditi i uređivati sadržaje digitalnih školskih časopisa.

Partneri će i razmjenjivati dio sadržaja svojih školskih listova te će međusobno imati uvid u postignuća i probleme učenika u partnerskim zemljama. Naime, baš će navedeno zajedno sadržajima vezanim uz medijsku pismenost i građanski odgoj biti okosnica školskih digitalnih listova.

Svojim projektom partneri žele poduprijeti i razvoj međukulturalnih kompetencija i senzibilizirati  učenike, ali i učitelje za otvorenost, razumijevanje i toleranciju među različitim kulturama. U skladu s tim ciljevima isplanirali su i ostale rezultate ovog Erasmus+ projekta te će pripremati radionice medijske pismenosti i digitalnog građanstva za učenike i roditelje. Organizirat će  natjecanje na temu sigurnosti na interentu,  pripremit će vizualni višejezični rječnik te e-knjige s primjerima dobrih praksi u svojim školama. 

Koordinator projekta je OŠ Sveti Petar Orehovec. Projekt će trajati do 1. rujna 2021, a partnerima  je iz Erasmus+ programa za provođenje projektnih aktivnosti odobreno 135.633 €.