prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mali planinari i Mladi čuvari okoliša pokazali vještine

Školske sekcije Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke „Mali planinari“ i „Mladi čuvari okoliša“ pohodom na Lubanj u petak, 26. svibnja 2023. godine, uspješno su zaključili aktivnosti u ovoj godini i pokazali zavidno umijeće i motivaciju.

Da su učenici u odličnoj fizičkoj kondiciji dokazuju pohodi na kojima su do sada nazočili:

  • Veli Vrh 15.10.2022.
  • Korita 26.11.2022.
  • Mačkov vrh / Šparožna jama 4.3.2023.
  • Lubanj 19.4.2023.
  • Kamenjak 20.5.2023.
  • Lubanj 26.5.20023.

Inače, planinarenje je sjajan način za poticanje fizičke aktivnosti kod djece. Hodanje po brežuljcima, stijenama i strmim padinama jača mišiće i poboljšava izdržljivost. Djeca su razvila upornost, disciplinu, samodisciplinu, odgovornost i strpljenje. Obilazak svih navedenih lokacija pomogao im je u otkrivanju ljepota prirode tako da su stekli korisna znanja o biljkama, životinjama i stijenama te o tome kako priroda djeluje na njihov život i kako osobno mogu pomoći u očuvanju prirode. Neki od uspona bili su prilično zahtjevni a što je posebno došlo do izražaja na predzadnjem pohodu na Kamenjak koji je proveden po izuzetno vjetrovitom vremenu no mali planinari upotrijebili su sve svoje vještine logičkog razmišljanja i uspješno su procjenjivali rizike i donosili odluke u skladu s njima.

Posebno valja naglasiti kako su na svim pohodima učenici bili odjeveni u prepoznatljive tamno zelene planinarske majice te su vodili evidenciju svojih uspjeha u dječjim planinarskim dnevnicima koje im je osigurao Hrvatski planinarski savez. Posebnu zahvalu za uloženi trud i profesionalnost zaslužju profesionalni planinarski vodiči PD „Obruč“ Dražice, Romina, Antonela, Vedran i Damir koji su svojim savjetima i iskustvom motivirali učenike i učinili sve uspone nezaboravnim iskustvima. Također zahvaljuju i svim roditeljima na suradnji, logistici, spretnom planinarenju i pružanju pomoći gdje god je trebalo. Na zadnjem pohodu na Lubanj u organizaciji PD Obruč-Dražice podijeljene su planinarske diplome za završenu dječju planinarsku školu. Iz škole najavljuju i za sljedeću školsku godinu nove planinarske avanture.