prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Malim koracima u aktivno građanstvo

Učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića odigrali su online kviz – natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“, posjetili su Hrvatski sabor, Hrvatsku narodnu banku i te sudjelovali na Simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora.

Sredinom ožujka troje učenika trećih razreda hotelijersko-turističkog smjera: Maja Mikolić, Katarina Selinger i Jakov Šuker odigrali su online kviz natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora. Bilo je to natjecanje na kojem su sudjelovali učenici 52 srednje škole Republike Hrvatske, a koje organizira Služba za građane Hrvatskoga sabora. Tako je 156 učenika bilo raspoređeno u tročlane natjecateljske timove te su rješavali online natjecateljski test od 30 pitanja. Test je pružio mogućnost srednjoškolcima da testiraju svoja znanja o Hrvatskom saboru, njegovim ustavnim nadležnostima i ustrojstvu, procedurama u donošenju akata, o pravima i obvezama saborskih zastupnika te o ustroju državne vlasti i političkog sustava.

Mjesec svibanj bio je rezerviran za razvijanje aktivnog građanstva. Dva četvrta gimnazijska razreda su u četvrtak, 4. svibnja 2023., bila na terenskoj nastavi u Zagrebu. U sklopu predmeta Politika i gospodarstvo te uz pratnju profesorica Zvonimire Špoljar i Irene Postružin posjetili su Hrvatski sabor i Hrvatsku narodnu banku. U jutarnjim satima imali su zakazan posjet Hrvatskom saboru. Inače Hrvatski sabor najviše je predstavničko tijelo građana u Republici Hrvatskoj i kao takvo nositelj je zakonodavne vlasti. U tome domu izabrani predstavnici naroda donose zakone i razmatraju važna pitanja unutarnje i vanjske politike.

Maturanti su uz vodičicu prošetali zgradom Sabora, zadržali se u dvorani Ante Starčevića gdje su bili upoznati sa svim dosadašnjim predsjednicima Hrvatskog sabora čiji portreti krase tu dvoranu. Isto tako čuli su nešto i o konstituiranju prvog demokratskog Sabora nakon slobodnih višestranačkih izbora. Nakon toga pridružili su se u Velikoj vijećnici zasjedanju Sabora gdje su se zadržali 15-tak minuta. Na kraju su obišli dvoranu bana Josipa Jelačića, a iz zgrade Sabora izašli su puni dojmova. U popodnevnim satima uputili prema Hrvatskoj narodnoj banci gdje im je održano predavanje o upravljanju osobnim financijama. Saznali su nešto novo, potvrdili stara saznanja, odigrali Kahoot kviz te osvojili simbolične nagrade koje su pripremili djelatnici Hrvatske narodne banke.

Druga aktivnost mladih srednjoškolaca kao aktivnih građana bila je Simulirana sjednica Hrvatskog sabora koja se održala u ponedjeljak, 8. svibnja 2023., u Hrvatskome saboru. Četvero maturanata gimnazijskog smjera: Magdalena Tuđa, Jan Holjevac, Kaja Novosel i Nika Vukadin imali su priliku na jedan dan biti zastupnici Hrvatskog sabora. Nekoliko mjeseci prije proučavali su Zakon o zaštiti okoliša i Deklaraciju o zaštiti okoliša, pisali amandmane te su na kraju u ime Kluba zastupnika Srednje škole Ban Josip Jelačić bili izabrani da održe govore u ukupnom trajanju od pet minuta pred svim učenicima srednjih škola Republike Hrvatske.

Sve ove aktivnosti dio su Erasmus Akreditacije u području općeg odgoja i obrazovanja Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića te su pružile učenicima mogućnost da vide kako funkcionira zakonodavna vlast u Republici Hrvatskoj, kako kao zastupnici mogu dati svoj glas i biti glas naroda. Nadaju se da će kao aktivni građani ovoga društva izaći na predstojeće izbore i tako ispuniti dužnost svakog građana ove države kao i da će pravilno i na osobno zadovoljstvo znati upravljati osobnim financijama.