prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Među strukovnjacima tek 3 % odlikaša

Srednja strukovna škola u Makarskoj može se pohvaliti maturantima na kulturnom ophođenju, redovitom pohađanju nastave, pozitivnim pristupom nastavi, ali i sve većim interesom za stručna zanimanja. Iza njih je nastavna godina, nekoliko produžnih sati, obrana završnog rada i na red je došla rekapitulacija napravljenoga.

Kraj nastavne godine za maturante uvijek je početak novih izazova. Za četverogodišnja zanimanja to je državna matura, a onda i upis željenoga fakulteta. U moru odličnih ocjena, o kojima se ovih dana čita i sluša kroz medije, u školi se na kraju bilježi tek 3 % odlikaša (Andrija Botica iz 4. g. Ante Šošić i 3. hk i Karla Cvitanović iz 4. l razreda).

Glavnina učenika okupila se oko dobrog uspjeha, čak njih 60 %. Zadnjih nekoliko godina rijetko tko i padne godinu, a i odlasci na produžnu nastavu mogu se nabrojati na prste jedne ruke. U neformalnom razgovoru može se zaključiti da je rezultat stanja simbioza malo labavijeg kriterija kod profesora i drugačijeg pristupa nastavi i ispitivanju. Profesori su u godinama COVIDA-19 uspješno pratili stanje svojih učenika i gdje je god bilo potrebe bilo je i prilagodbe.

Na Nastavničkom vijeću obnovio se izbor učenika generacije. Tako je iz trogodišnjih zanimanjima titulu učenika generacije ponio Ante Šošić (kuhar), a iz četverogodišnjih zanimanja Andrija Botica (elektrotehničar). Pa iako je Ante odličnim uspjehom prošao prvi i treći razred, profesori su iznijeli i niz drugih pozitivnih strana koje su bile dostatne za pohvalu. S druge strane, Andrija Botica je jedini maturant koji je sve godine srednjoškolskog obrazovanja bio odlikaš. Uz to je i sportaš, a kao i za Antu i za njega su profesori imali samo riječi hvale.

“- Nisam odlikaš, neću na fakultet, biram struku!”  – najčešći je odgovor makarskih strukovnjaka. Onima, koji ipak izaberu akademsku naobrazbu, profesori su s Nastavničkog vijeća zaželjeli sretan put i puno uspjeha u daljnjem obrazovanju.