prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

U II. osnovnoj školi Čakovec prigodno je obilježen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa u petak, 2. veljače 2024.

U okviru eTwinning projekta “Svi su dani GLOB(E)alni”, u koji su uključene GLOBE škole MŽSV Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, učenici su integrirali sadržaje engleskog jezika, geografije i GLOBE programa.

Voditeljica integracije engleskog jezika, Branka Lamza, pripremila je edukativnu igru memory o flori i fauni močvarnih staništa i opasnostima zagađenja za ekosustav. Učenici Engleske grupe pripremili su, izveli i snimili tematski lutkarski igrokaz The Guardians of the Wetland (Čuvari močvare), koji je ovom prigodom prikazan.

Učenici Globe programa s voditeljicom Biljanom Forgač izradili su plakat o Ramsarskoj konvenciji i zaštićenim močvarnim područjima u Hrvatskoj. Radom u skupinama kroz edukativnu radionicu učenici su istraživali sadržaje o močvarama u prošlosti, ulozi močvara kod pročišćavanja voda od štetnih tvari, njihovoj sposobnosti vlaženja tla kod suše i uloga kod kontroliranja poplava. Proučili su sadržaje o potpisivanju konvencije o zaštiti močvara 2.2.1971. u iranskom gradu Ramsaru te da je konvencija u Republici Hrvatskoj stupila na snagu 25. lipnja 1991. godine.

Na slijepoj karti Hrvatske označili su ramsarska područja u Hrvatskoj: Lonjsko polje, Vransko jezero, Crna Mlaka, Kopački rit i donji tok rijeke Neretve. U završnom dijelu integracijske nastave učenici su prezentirali svoja istraživanja. Evaluacija i sistematizacija naučenih sadržaja pokazale su zavidnu razinu naučenih pojmova i razvijenost praktičnih vještina povezivanja sadržaja kod učenika.