prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međupredmetna tema održivog razvoja kao ideja za školski projekt

Učenici četvrtih razreda Komercijalno-trgovačke škole Split sudjelovali su u školskom projektu “Postani s(a)vjestan građanin” kojim su željeli promovirati odgovornu proizvodnju i potrošnju hrane.

Projektne aktivnosti su realizirane početkom ove školske godine. Nakon uvodnog tematskog predavanja “Pojedi, podijeli – hrana nije otpad” i gledanja edukativnih filmova, učenici su proveli istraživanja o postupcima smanjivanja gubitaka hrane na primjeru trgovačkih gospodarskih subjekata. Budući komercijalisti istraživali su mogućnosti za doniranje hrane i upoznali se sa zakonskom regulativom glede doniranja. Na zajedničkoj radionici pod nazivom “Održivi razvoj – odgovorna proizvodnja i potrošnja” učenici su komentirali rezultate istraživanja i ispunili tematsku anketu. Koristeći digitalnie alate kreirali su plakat i 12 letaka sa savjetima za potrošače: “Pravilno čuvajte hranu!”, “Informirajte se o datumima!” i “Planirajte obroke!”. Vrijedni su to i nadasve korisni savjeti koji promoviraju jedan od ciljeva održivog razvoja (“Sustainable Development Goals“).

Riječ je o cilju 12 – “Odgovorna potrošnja i proizvodnja” (“Goal 12: Responsible Consuption and Production”) čije ostvarivanje zahtijeva sustavni pristup i suradnju između svih sudionika u lancu opskrbe, od proizvođača do krajnjeg potrošača. To uključuje podizanje svijesti i obrazovanje potrošača o održivoj potrošnji i načinu života. Potrebno je to učiniti jer svake godine otprilike trećina proizvedene hrane završava u smeću potrošača i trgovaca ili se pokvari zbog neadekvatnih uvjeta berbe i transporta. Takva hrana uopće ne dospije na tržište te se uništava i baca.

Zatim su uredili školski pano i ostalim kolegama, profesorima i svim zainteresiranima podijelili letke kako bi ih potaknuli na doprinos smanjenju prekomjerne količine bačene hrane. Posebno je zanimljiv bio susret učenika s prolaznicima u park šumi Marjan i lokalnoj pekarnici. Učenici  škole su putem letaka, koje su sami izradili u digitalnim alatima, poslali građanima Splita snažnu poruku – “Hrana nije otpad”. Tako je u našoj školi obilježen Međunarodni dan osvještenosti o gubicima i otpadu od hrane. Vesele se što mogu pridonijeti porastu broja s(a)vjesnih građana. Iz škole pozivaju zainteresirane da prošetaju virtualnom galerijom i pogledaju aktivnosti: Letak – Kupujmo s planom, Letak – Stop bacanju hrane i Letak – Informirajte se o datumima.