prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međužupanijsko natjecanje “WorldSkills Croatia 2022”

Učenik Ledion Kalikji iz Industrijske strojarske škole, Zagreb je u utorak, 8. ožujka 2022. godine, sudjelovao na međužupanijskom natjecanju “WorldSkills Croatia 2022” u disciplini Strojarske tehnike. Sjajan domaćin natjecanja bila je Strojarska i prometna škola, Varaždin.

Učenik škole, u pratnji nastavnika mentora Mate Sabola, odmjerio je znanje i vještine s učenikom iz škole domaćina te učenicima iz Tehničke škole iz Karlovca, Srednje tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, Tehničke škole iz Čakovca, Srednje škole iz Krapine, I. tehničke škole “Tesla” iz Zagreba i Srednje škole iz Oroslavja. Učenici su se natjecali u dva modula discipline Strojarske tehnike.

učenik natjecateljMeđužupanijsko natjecanje otvorila je koordinatorica organizacijskog povjerenstva međužupanijskog natjecanja Ana Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole. Nakon svečanog otvaranja natjecanja u prostoru školske knjižnice, osmorica učenika pristupila su natjecanju koje se odvijalo u dva modula. Učenici su u okviru prvog modula pokazali svoje vještine u izradi tehnoloških dokumentacije za izradu strojnog dijela, a u drugom modulu su, na osnovu radioničkog crteža i 2D prikaza sklopa, izradili 3D modele pojedinog dijela, sastavili dijelove u sklop, izradili radioničke crteže i spremili crteže u odgovarajuću mapu. Svi učenici pokazali su zavidan nivo znanja i vještina te su postigli slične rezultate što je posebno motivirajuće za učenika škole koji pohađa 2. razred trogodišnjeg obrazovnog programa, ali se hrabro odvažio natjecati s učenicima maturantima četverogodišnjih strukovnih škola. Međužupanijsko natjecanje izlučno je natjecanje za Državno natjecanje učenika strukovnih škola “WorldSkills Croatia 2022” koje će se održati u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2022. godine, a sudjelovat će četvorica najbolje plasiranih učenika međužupanijskih natjecanja.

“WorldSkills Croatia” dio je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Agencija posjeduje dugogodišnje iskustvo u organizaciji državnih natjecanja učenika strukovnih škola te se snažno zalaže za suradnju između sustava strukovnog obrazovanja i industrije. Natjecanja učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Natjecanjima se, između ostalog, podiže privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnjuje mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.

Provedba natjecanja platforma je za učenje, rad, istraživanje, inovacije i suradnju među nastavnicima i dionicima obrazovnog sustava, malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva općenito i šire društvene zajednice te za promociju znanja, vještina, proizvoda i usluga kako bi se ostvario sinergijski učinak na društvo. Zbog svega navedenog učenici i njihovi mentori ponosni su biti dijelom “WorldSkills Croatia” natjecanja.