prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mjesec hrvatske knjige u najmlađem populacijskom gradu

Izraženim naglaskom na knjigu i knjižnicu kao ključne pojmove Mjeseca hrvatske knjige, mjeseca posvećenog čitanju i mladima, učenici Osnovne škole don Lovre Katića iz Solina nizom su aktivnosti obilježili ljubav prema pisanoj riječi i književnom stvaralaštvu.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima s krovnom temom Generacija K čime se jasno aludira na sve češću podjelu generacija Y i Z. Osnovni motiv bio bi skrenuti pozornost potrebi prilagodbe knjižnica novim generacijama uz prihvaćanje obilježja moderne mladeži. Za moto ove manifestacije odabran je slogan Misli na sebe – čitaj!

Sve je započelo suradnjom Gradske knjižnice Solin i školske knjižnice. Gradska je knjižnica organizirala niz predstavljanja novih knjiga (Nade Topić, Jelene Stupalo i Magdalene Mrčele), druženja s autorima (Zoran Žnirić) te čitateljskih susreta u knjižnici i njenim ograncima. Organiziran je i tradicionalni “Buvljak knjiga – Stara + stara = nova” namijenjen strasnim knjigoljupcima koji dobru knjigu vole imati na policama kućne biblioteke. S posebno zanimanjem popraćena je izložba najčitanijih knjiga u protekloj godini.

U suradnji knjižnice i škole upriličen je posjet i upoznavanje najmlađih učenika s prostorom gradske knjižnice, posjet dječjem odjelu, druženje s knjižničarima te besplatni prvi upis u knjižnicu. Posebno je dobar odaziv uočen pri održavanju manifestaciji “Čitamo priče hrvatskih autora” gdje su djeca upoznala bogati opus djela za čije autore nisu ni znali da pripadaju hrvatskoj književnosti. Na samom kraju obilježavanja dodijeljeno je i priznanje Najčitatelj dječjeg odjela. Titula je to koju je ove godine ponosno ponijela učenica prvog razreda jedne od četiriju osnovnih škola grada Solina, a koja je u protekloj godini pročitala više od 100 naslova s dječjeg odjela.

Škola je vrlo dinamičnim aktivnostima obilježila Mjesec hrvatske knjige. Učenici su na satovima Hrvatskoga jezika pisali sastavke na, iz široke lepeze predloženih, izabrane teme (Knjiga nije hrana ali je poslastica, Knjiga i ja prijatelja dva, S knjigom pod ruku putujem u svijet mašte, Devetogodišnjaci u čarobnom svijetu knjiga, Na krilima mašte u Knjigozemskoj,…). Na satovima razrednika izrađivali su Čitateljski toranj te tako prikazali što su sve pročitali u protekloj godini. Zanimljivi su bili njihovi pisani osvrti i kritike na neke knjige, koje su, naučivši kao nove vrste novinarskog stvaralaštva prikazali na satu izvannastavnih aktivnosti Novinarske grupe. Na satovima Likovne kulture učenici su izradili ilustracije naslovnica slikovnica i priča koji su ostavili pozitivan trag u njihovim sjećanjima.

U suradnji sa školskom knjižničarkom upriličen je susret u knjižnici. Susret je organiziran u znak obilježavanja Međunarodnog dana knjižnica koji se obilježava svake godine, 11. studenoga. E tu je zavladalo potpuno oduševljenje. Knjižničarka je najprije prezentirala sadržaj oglasne ploče na koju su prethodnih mjeseci, učenici svakodnevno ostavljali popis knjiga i slikovnica za koje bi voljeli da se nađu na policama školske knjižnice. Nakon toga, na centralnom dijelu knjižnice djeci je predstavljena kolekcija novokupljenih naslova s Interlibera 2022. Ti novi naslovi, rezultat su suradnje učenika i knjižničarke. Našlo se tu impozantnih naslova iz svijeta dječje književnosti. Bogatstvo slikovnica, lektirnih naslova, zbirki pjesama, stripova i novih enciklopedijskih ostvarenja. Kroz kratku prezentaciju upoznala je djecu s izgledom prodajno izložbenog čarobnog svijeta Interlibera u kojem se svakodnevne brige i probleme, izuzetnom lakoćom, zamijeni čarobnim svijetom mašte, slobode, kreativnosti, ilustracija i svestranosti svijeta knjiga.

Po završetku prezentacije uslijedila je predbilježba učenika na novopridošle naslove, a zatim su djeca izradila prigodni pano posvećen Mjesecu hrvatske knjige. Na panou su se našle bogate ilustracije odabranih dječjih djela koje bi trebale postati svojevrsni mamac ostalim, malim posjetiteljima knjižnice u postupku odabira djela za čitanje. Na samom završetku ovog zanimljivog druženja učiteljica je učenicima pročitala dijelove iz zbirke kratkih priča “Male stvari”, sugrađanke, književnice Nade Topić. Priče su to kroz koje spisateljica riječima gledanim očima djevojčice, progovara o malim, svakodnevnim stvarima i kompleksnim temama (strahovima, gubitcima, osamljenosti,…) s kojim se svako dijete u nekom trenutku svog života susretne. Time se još jednom potvrdila stalno zagovarana teza kako među nama žive veliki pisci čija mala djela zaslužuju biti pročitana i prezentirana širokoj masi vjernih zaljubljenika u dobru knjigu.

Na kraju treba konstatirati kako je Mjesec hrvatske knjige 2022. širokom lepezom zanimljivih događanja otvorio malim učenicima nove spoznaje o ljepoti pisane riječi. Misli na sebe – čitaj!, moto je koji je često odzvanjao učionicama škole. Ako su ove aktivnosti probudile lavinu kreativnosti i ljubav prema knjigama barem u jednoj maloj personi, može se zaključiti da je ovo obilježavanje bilo vrlo uspješno.