prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mladi vozači u cestovnom prometu

Sigurnost prometa u najvećem dijelu bavi se zapravo prometnim nesrećama kao elementom sustava, koje se ističu kao jedan od najvećih negativnih učinaka prometa na društvo. One se smatraju prvim uzrokom smrti mladih ljudi, odnosno mladih vozača, stoga je tom problemu potrebno posvetiti veliku pažnju.

S obzirom na karakteristike sigurnosti prometa kao sustava, potrebno je analizirati i unaprijediti sve elemente, pa i sam školski sustav, tako da se i prometne nesreće mladih vozača mogu analizirati, istražiti i smanjiti. Prvi korak bi bio rad na prevenciji u školi.

Značajan događaj u životu mladih jest držanje vlastite vozačke dozvole prvi put u ruci. Tom prilikom nitko ne razmišlja da u biti mladi vozač donosi i opasnosti u prometu na cestama, kako za samu osobu koja je prvi puta postala vozač, tako i za ostale sudionike u prometu. Nažalost, svjedoci smo velikog broja mladih vozača koji stradavaju u prometu, bilo svojom krivicom, bilo krivicom drugih sudionika u prometu unatoč epidemiološkim mjerama virusa COVID-19.

učencii slušaju propiseU četvrtak i petak, 11. i 12.veljače 2021. godine, policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, Darko Ćorković, u školi, održao je predavanje maturantima, tj. učenicima 4. a, 4. b, 4. g i 4. p razreda, na temu sudjelovanja mladih vozača u prometu. To javno događanje u školi pripremila je  i organizirala pedagoginja Gordana Popović, prof. kao i prijašnjih godina. Cilj edukativno-preventivnog projekta bio je podizanje svijesti učenika u sklopu Školskog preventivnog programa kojim se željelo educirati mlade vozače u poštivanju prometnih propisa kako bi bilo manje prometnih nesreća, a time i manji broj smrtno stradalih i povrijeđenih osoba u cestovnom prometu.

Učenici su informirani o ograničenjima koja se odnose na mlade vozače i o potrebnoj prometnoj kulturi svih sudionika u cestovnom prometu. Konkretnim savjetima, budućim mladim vozačima, ukazano je na poželjno i propisano sudjelovanje u prometu. Tom prigodom je prikazano više kratkih događaja u zadnje vrijeme s neželjenim posljedicama prometnih nesreća. Učenici su saznali kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama “mladi vozač“ je vozač motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. Također su dobili letak koji je promovirao Prvi nacionalni Dan sigurnosti cestovnog prometa “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš”. Od strane predavača upozoreni su na četiri glavne ubojice na cestama: brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela.

Budući da je predavanje bilo bazirano na kvalitetno istraženim informacijama, iz škole se nadaju da će  maturanti kao sudionici u prometu biti odgovorni za sebe i za druge, a time bi i svrha ovih aktivnosti bila i ostvarena.