prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Grčkoj

U sklopu Erasmus+ projekta “Growing young ECOlogists with STEM”, u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. godine, pet učenika Osnovne škole Nikole Hribara iz Velike Gorice, u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčen otputovalo je na mobilnost u grčki grad Trikala. Osim predstavnika škole, na mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Portugala i Grčke, škole domaćina.

Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali s načinom rada Arduina (računalne platforme koja omogućuje stvaranje uređaja koji se spajaju s fizičkim svijetom), imali radionice vezane za uporabu STEMA-a u stvarnom životu (traffic lights on the web, rotating solar panel, smart irrigaton system), zasadili stablo te podizali ekološku svijest kako bi svi skupa postali odgovorniji građani. Posjetili su i tehničku školu u susjednom gradu Kalambaka gdje su se upoznali s izradom i načinom rada pametnih kanti za otpad.

Osim brojnih edukativnih radionica, grčki su ih domaćini upoznali s kulturnom baštinom grada. Trikala je grad koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, nedaleko od poznatih samostana Meteora. Središtem grada protječe rijeka Litheos, a centralni most povezuje glavni gradski trg s pješačkom zonom. Na podu mosta nalaze se mali kvadrati napravljeni od stakla kako bi prolaznici mogli vidjeti tok rijeke. Zaštitni znak grada je tvrđava s velikim tornjem. Posjetili su i Meteoru, skupinu od šest grčkih pravoslavnih samostana, smještenih na vrhu litice, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Meteora je dobila ime po grčkoj riječi “meteora” što znači “lebdi u zraku”. Monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena.

Tijekom ove mobilnosti upoznali su se s velikom gostoljubivošću Grka, sklopili mnoga prelijepa prijateljstva i stekli nezaboravne uspomene. Učili su plesati tradicionalni grčki ples, isprobali grčku kuhinju i proveli brojne trenutke u druženju i zabavnom učenju. Učenici su boravili kod svojih domaćina gdje su aktivno razvijali svoje jezične i socijalne kompetencije. Pročitajte njihove dojmove:

Mata Dvoraček:
Bilo je super. U obitelji smo se svi lijepo slagali i stalno družili. Putovanja su bila jako zabavna, a tijekom radionica naučio sam koliko je važno brinuti se za naš planet. Posebno ću pamtiti Meteoru po velikim crkvama, a školu po puno učenika koji su stalno željeli razgovarati s nama. Svojim prijateljima bih preporučio sudjelovanje u Erasmusu jer je to veliko životno iskustvo.

Luka Idžan:
Na Erasmusu u Grčkoj mi je bilo odlično i htio bih to ponoviti. Naučio sam puno o programiranju i čuvanju okoliša. U obitelji sam se osjećao kao kod kuće. Stekao sam puno prijatelja iz različitih zemalja i ovo iskustvo nikad neću zaboraviti.

Karla Hrvoić:
Presretna sam što sam sudjelovala u ovom projektu. Nikada nisam putovala avionom pa mi je ovo iskustvo posebno drago. Svidio mi se njihov jezik, hrana i gostoprimstvo. Jako sam se povezala sa svojim domaćinima i stvorila mnogo novih prijateljstava. Na radionicama sam naučila kako smo svi slični te sam još i prije ovog projekta znala kako trebamo biti ekološki osviješteni. Jako mi se svidio posjet Meteori jer je pogled s te visine bio prekrasan.

Mia Vidović:
Kada sam došla u Grčku bilo me malo sram, ali nakon jednog dana sklopila sam brojna prijateljstva. Radionice su bile odlične i naučila sam puno novih stvari, ali najvažnije kako biti ekološki odgovorna. Svidjeli su mi se obilasci muzeja, grada i posjet Meteori. Erasmus bi preporučila svim svojim prijateljima jer je bilo odlično.

Marta Rak:
Bilo mi je super i jako sam se lijepo provela. Domaćini su bili jako dobri prema meni, radili smo palačinke i odlično se zabavili. Naučila sam kako biti ekološki odgovorna i reciklirati stare stvari. Razgledavali smo znamenitosti druge države i sklopila sam puno prijateljstava. Svima bih preporučila Erasmus jer je odličan za upoznavanje drugih ljudi i učenje novih stvari.