prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success”

U razdoblju od 16. do 20.1 siječnja 2023. godine u španjolskom gradu Villeni (I.E.S. Hermanos Amoros) održana je mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success”. Uz partnere iz Španjolske, Litve, Italije, Grčke i Njemačke iz Republike Hrvatske sudjelovali su nastavnici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića: Željka Winkler, nastavnica povijesti/etike/filozofije i Dario Pavlović, nastavnik geografije i povijesti.

Organizator mobilnosti bila je srednja škola iz španjolskog grada Villene, I.E.S. Hermanos Amoros. Tema mobilnosti je bila “Inkluzija i igrifikacija u nastavi” a za vrijeme mobilnosti radilo se na projektnim intelektualnim rezultatima: priručniku i aplikaciji. Projekt Erasmus+ “STEM&GAMES” temelji se na razmišljanju kako približiti školskoj djeci STEM područje u igri da bi im se olakšalo učenje i da bi se „pridobilo“ što više djece u STEM područje.

Prvi dan mobilnosti upoznali su školu uz vodstvo učenika škole domaćina i španjolski školski sustav. Projektni zadaci su bili razgovori oko priručnika i aplikacije. Poslijepodne je bilo rezervirano za posjet lokalnoj vinariji gdje su učili osnovne pojmove o proizvodnji i kušanju vina koje je jedno od najvažnijih izvoznih proizvoda Španjolske.

Drugi dan mobilnosti bio je rezerviran za prezentaciju španjolskog PAC sustava, sustava koji se bavi izbjegavanjem preranog napuštanja i odustajanja od srednjoškolskog obrazovanja. Program nas je upoznao što djeca s „problematičnim“ ponašanjem rade u školi da bi se izbjeglo odustajanje. Aktivnosti uključuju: pohađanje klasične nastave, pomoć u Crvenom križu, pomoć u azilu za nezbrinute životinje, kuhanje u lokalnoj kuhinji…Poslijepodne je bilo rezervirano za posjet Alicanteu gdje su se upoznali s poviješću grada koji je jedan od najvećih turističkih centara regije.

Treći dan mobilnosti za nastavnike je bio organiziran “escape room“ kao mogući oblik nastave. I učenici iz PAC programa su imali organiziran escape room u kojem su se vrlo dobro snašli. Kasnije su zajedno posjetili lokalnu kuhinju gdje su kušali jela koja su napravili učenici PAC programa. Poslijepodne je bilo rezervirano za posjet Villeni.

Četvrti dan mobilnosti bio je rezerviran za posjet Valenciji. Uz gradskog vodiča obišli smo povijesni centar grada a poslijepodne smo posjetili novi dio grada: Grad umjetnosti i znanosti, zgradu opere, Hemisferic, Caixa forum…Posljednji dan mobilnosti bio je rezerviran za finalne dogovore oko priručnika i aplikacije, podjele certifikata te završnog ručka. U privatnom aranžmanu posjetili su španjolske gradove Cartagenu i Murciu, ocaenarij u Valenciji te se puni pozitivnih dojmova vraćaju u Hrvatsku.