prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nastavnici vukovarske gimnazije sudionici 10. jubilarnog MakerFaire Rome sajma

Vukovarska gimnazija već tri godine predstavlja projekte na ovom sajmu. 2019. godine, učenici i nastavnici predstavili su projekt “Seismograph – Earthquake detector in real time” u kategoriji Schools and Young Makers te su imali priliku steći neprocjenjiva iskustvena znanja, nova poznanstva kao i posjetiti brojne znamenitosti Rima.

Maker Faire Rome predstavlja europsko izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a. 10. jubilarni sajam okupio je brojne tehničke entuzijaste, edukatore, hobiste, inženjere, studente i učenike koji su kroz svoje izloške imali priliku pokazati raznolike kreacije a putem brojnih susreta, edukativnih radionica i predavanja i podijeliti svoja znanja i iskustva. Ove je godine sajam održan u evokativnim prostorima Gazometro Ostiense sa ukupno 300 izložbenih prostora (štandova i prostora za postavljanje) pretvorivši cijelu gradsku četvrt u “inovacijsku četvrt” bogatu idejama, prototipovima i inovativnim projektima. Projektni tim na Maker Faire Rome

Tijekom tri dana sajma, od 7. do 9. listopada 2022. godine, brojni posjetitelji mogli su pogledati projekte iz raznih dijelova svijeta i proširiti svoja znanja u područjima poljoprivredne i prehrambene tehnologije, digitalne proizvodnje i robotike, umjetne inteligencije, proširene stvarnosti i mobilnosti, kružnog gospodarstva i zdravlja, IoTa i recikliranja pa sve do otkrića metaverzuma te posjetiti tematske odjeljke posvećene umjetnosti, glazbi, znanosti i tehnologiji Maker Art i Maker Music. Događanje kao takvo potiče Maker movement – pokret koji ujedinjuje kreativnost, stvaralaštvo, nove tehnologije i inovativnost.

2020. i 2021. godine i organizatori Maker Faire Rima suočili su se s globalnom pandemijom i pitanjem kako pronaći platformu i sučelje koje će učinkovito omogućiti interakcije brojnih izlagača i sudionika. Odabrali su put potpune digitalne reverzije pružajući platformu dostupnu u cijelom svijetu koja nakon početne registracije omogućuje istraživanje svih sadržaja sajma uključujući profile svakog izlagača, njihove projekte, kao i konferencije koje animiraju događaj. U sklopu glavnog kanala za live streaming, organizirani su brojni štandovi raspoređeni u tematske paviljone, od kojih je paviljon Educaton – Kids – Young Makers – Schools bio namijenjen školama. Škola je 2020. godine predstavila je projekte “EMMA” (Educational Memory Musical Arduino game) i ”Vukovar: Our view of a smart living” a 2021. projekt “On path of Tesla’s wireless vision – No wires, no problem”. Radna atmosfera MFR 2022

Udruga za promicanje digitalne fabrikacije FabLab na 10. jubilarnom MakerFaire Rome izdanju predstavljala je projekte “Stemerica” i “DIY Bioplastic” a kao članovi projektnog tima nastavnici škole Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović imali su priliku biti sudionikom ovog globalnog događanja. Kako su ciljevi udruge promicanje digitalne fabrikacije kroz znanstveno i umjetničko istraživanje, poduzetnički razvoj ali i obrazovanje, sudjelovanjem na Maker Faire sajmu, članovima projekta omogućili su razvijanje programa međunarodne suradnje, razvijanje poduzetničkog načina razmišljanja kao i osigurali priliku za usvajanje i razmjenu ideja koje će moći implementirati u svojim ustanovama kao i u lokalnoj zajednici.

Tijekom tri dana članovi Udruge i sudionici projekta uz stalna izlaganja na dva štanda, imali su priliku obići i brojne izlagače, susresti se s pojedincima, tvrtkama i institucijama, prisustvovati raznim radionicama otkrivajući tehnološke inovacije, proširiti i steći nova znanja u području robotike, umjetne inteligencije, softverskih rješenja, mobilnosti i održivosti te dobiti nove ideje kako djecu i mlade uključiti u svijet inovatorstva i usmjeriti ih u kontinuirano stvaranje i unapređivanje novih tehnologija, a sve u cilju postizanja globalnog napretka.

Maker Faire Rim nije samo mjesto dolaska brojnih izlagača i posjetitelja već i početna točka prema boljoj budućnosti. Ovo događanje predstavlja putokaz i otkriva brojne mogućnosti kako za škole tako i za nastavnike u smjeru neminovnih i brzih promjena radnog okruženja u kojemu STEM pedagogija i metodika rada u sve većem dijelu sudjeluju i pridonose implementaciji i povezivanju stečenih znanja kroz poticanje kritičkog razmišljanja, logičkog promišljanja, učenja metodom pokušaja i pogreške i u konačnici, principa “uradi sam”. Edukacija nastavnika, ovakvog, iskustvenog oblika, osigurava cjelovit razvoj talenata svakog učenika čime se zasigurno povećava i kvaliteta odgojno obrazovnog sustava u cijelosti.

Deseto izdanje MFR-a ne samo što je okupilo tvrtke, sveučilišta, škole, istraživačke centre, ljude, misli, mišljenja, znanja i vještine iz cijeloga svijeta već je stvorilo snažne i neraskidive veze zahvaljujući univerzalnom jeziku: inovacija.