prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć knjige u 1. a razredu

Učenici 1. a razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja obilježili su Noć knjige s radionicom: “Roboti, androidi i umjetna inteligencija kroz crtiće i filmove“. Radionicu je vodila školska knjižničarka Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicom Jelenom Cvijović.

Učenici 1. a razreda na početku radionice u školskoj knjižnici poslušali su uvodnu priču iz knjige „Računalom do znanja“ o dječaku Hrvoju i djevojčici Dori koji su također učenici 1. razreda i oboje vole računalo. Priču su proširili i došli do pojmova „robot“, „android“ koje su učenike asocirale na električni robot, električna struja, baterije, robot nam pomaže itd. Zatim su razgovarali s robotom preko aplikacije Chat GPT gdje su učenici postavili pitanje: Kako si? Na što im je robot odgovorio da je oblik umjetne inteligencije i da nema emocije.

Uslijedio je radni zadatak: crtanje robotića uz pomoć 3D olovke. Jedna skupina je radila uz pomoć 3D olovka a druga skupina je izrezivala i lijepila dijelove robotića na papir. Dobiveni robotići iskorišteni za nastanak kratkog animiranog filma u tehnici stop motion uz pomoć aplikacije Stop Motion Studio. Učenici su koristeći 3D olovku vježbali finu motoriku i iskusili čaroliju stvaranja trodimenzionalnih crteža i oživjela svoju maštu na potpuno novi način.