prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje manifestacije Noć muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja obilježava se i u Srednjoj strukovnoj školi Makarska izložbom pod nazivom “Autori lektira u likovnim djelima hrvatskih umjetnika” koju su u sklopu projektne nastave iz Hrvatskoga jezika pripremile učenice 3. L razreda (smjer hotelijersko-turistički komercijalist) Antea Bogdan, Petra Andrijašević, Valentina Popović, Andrea Radomiljac i Katarina Ravlić.

U 2022. godini održat će se sedamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Interdisciplinarnim pristupom, povezujući stečena znanja s nastave Kulturne baštine i Hrvatskog jezika i književnosti, učenice su istražile likovna djela umjetnika razdoblja kraja 19. stoljeća koji su portretirali hrvatske književnike i teme iz kanonskih djela hrvatske književnosti. Prikaz obuhvaća portretirane kanonske autore i njihova djela: Ivana Mažuranića, Petra Preradovića, Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Silvija Strahimira Kranjčevića i ostalih koji su ostali zabilježeni na platnima i kiparskom mediju umjetnika poput Vlahe Bukovca, Rudolfa Valdeca, Roberta Frangeša Mihanovića i Ivana Rendića.
U ovoj izložbi, prikazana je ovisnost likovne umjetnosti o vremenu u kojem nastaje, kao i njezina jaka veza s literaturom, kao i važnost interdisciplinarnog proučavanja u nastavi.  Izložbu možete pogledati na panou u našoj školi ili virtualno u Google prezentaciji putem poveznica koju su izradile kustosice.