prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije

Učenici Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja i ove godine obilježili su Međunarodni dan tolerancije. Sate je pripremila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicama Jelenom Cvijović i Mirjanom Franić Mehičić.

Od 1996. godine 16. studenog se obilježava Međunarodni dan tolerancije. Taj dan je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije i pozvala svoje države članice da ga obilježavaju kako bi podigli svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti. Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Nedostatak tolerancije stvara predrasude i dovodi do diskriminacije grupa ljudi ili pojedinaca.

Učenici 1. a razreda na početku sata u knjižnici poslušali su priču “Izgubio se jedan zeleni pas”, autora Pascala Biet. Riječ je o psu zelene boje koji se zove Jakov, kojega  njegova vlasnica Sara obožava ali ga drži u kući jer se boji da će ga napasti psi iz susjedstva. Priča postaje zanimljiva kada Jakovu padne na pamet zgodna ideja – promijeniti svim psima u gradu uzorak i boju. Nakon razgovara o pročitanoj priči učenici su dobili zadatak iz Kreativnog seta gdje su uz pomoć pompona ukrašavati svatko svog psa u bojama po želji. Svi psi dobili postali su šareni kao u našoj pročitanoj priči. Svaki učenik svom psu je dao ime.

Učenici 3. a razreda poslušali su priču “Žabac i stranac” autora Maxa Velthuijsa. Slikovnica “Žabac i stranac” problemska je slikovnica za poticanje i razvijanje tolerancije i uvažavanje različitosti, namijenjena najmlađima. Priča započinje doseljavanjem štakora stranca na rubu šume. Životinje – starosjedioci nisu bile sretne zbog toga i o štakoru su počele širiti ružne priče, iako ga uopće nisu poznavale. Ali štakorovo dobro ponašanje, njegova ljubaznost, susretljivost i spretnost srušile su sve predrasude, a životinje su u potpunosti promijenile mišljenje o njemu. Nakon razgovara o pročitanoj priči svi zajedno smo zaključili da smo svi jedni od drugih drugačiji i u tome i jest ljepota. Nakon toga, učenici su dobili zadatak izraditi papirnatu lutku na štapu. Predložak žabe preuzet je s poveznice.

Osim toga, svaki učenik je napravio osobnu iskaznicu žabe. Pomoću papirnate lutke na štapu u obliku žabe učenik je predstavio sebe – ime, prezime, škola, te svoje hobije, pozitivne vrline ali i mane itd. Žabu su obojili u boji po želji i tako se predstavili drugim učenicima. Završni zadatak bilo je izvođenje kratke predstave predstavljanja između sebe i svog para uz pomoć lutke na štapu (datum rođenja, vrsta glazbe koju slušaju, odjeća koju nose, boja očiju itd.).