prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Učenici 4. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja s učiteljicom Jelenom Cvijović i u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić obilježili su Međunarodni dan žena kratkim lutkarskim predstavama, gdje su prikazali portrete poznatih žena. Većina učenika napravila je štapne lutke, ali bilo je tu i lutki na kuhači, lutki zijevalica i kazalište sjena.

Svaki učenik je dobio jednu poznatu i uspješnu ženu iz knjige “Priče za laku noć za mlade buntovnice: 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama” i trebao ju je predstaviti u JA formi (u prvom licu) kako bi svi ostali učenici saznali što je osoba (žena) radila, čime se bavila, gdje je živjela i zašto je posebna.

Učenici su tako predstavili:

 1. Annu Politkovskaja – rusku novinarku,
 2. Mariu Callas – grčku opernu pjevačicu,
 3. Aliciu Alonso – kubansku balerinu,
 4. Astrid Lindgren – švedsku spisateljicu,
 5. Marie Curie – poljsku znanstvenicu,
 6. Mariu Montessori – talijansku liječnicu i učiteljicu,
 7. Helen Keller – američku aktivisticu,
 8. Coco Chanel – francusku dizajnericu,
 9. Michelle Obama – američku odvjetnicu i prvu damu,
 10. Adu Lovelace – englesku matematičarku,
 11. Fridu Kahlo  – meksičku slikaricu,
 12. Zahu Hadid – iračku arhitekticu,
 13. Sestre Bronte – engleske spisateljice.

Većina učenika napravila je štapne lutke, ali bilo je tu i lutki na kuhači, lutki zijevalica i kazalište sjena. Svaki učenik je snimio svoju predstavu ali i predstavio lutku na satu. Nakon što su pogledali sve predstave, učenici su bili podijeljeni u dvije grupe i sudjelovali u online kvizu pod nazivom “Portreti poznatih žena” koji se nalazi na poveznici. Druženje je završeno bojanjem proljetne krune s likom žene koja se nalazi ovdje.