prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen Dan sigurnijeg interneta 2023.

Gimnazija Vukovar pokazala je visoku razinu zainteresiranosti za temu sigurnosti na internetu te potrebu permanentnog razvoja svijesti djece, mladih i odraslih po pitanju njihove sigurnosti u virtualnom okruženju.

Vukovarski gimnazijalci, svake se godine aktivno uključuju u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Dan je to kada se diljem svijeta organiziraju brojne aktivnosti kojima je cilj osnažiti djecu i mlade u sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Ove su godine učenici gimnazije izrađivali su plakate na raznolike teme poput: govor mržnje i kako ga spriječiti, virtualni svijet i njegove zamke, nasilje u medijima, utjecaj influencera na mentalno zdravlje djece i mladih, kako brinuti o sebi i drugima online, zbog čega smo opsjednuti skupljanjem lajkova, nepoželjni sadržaji na internetu i kome ih prijaviti, kako prepoznati internetske trolove…Izložba DSI 2023

Plakate su izložili u predvorju škole čime su omogućili njihovu vidljivost svim učenicima, nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole. Poruke koje su autori plakata istaknuli, ukazuju na važnost preuzimanja odgovornosti za vlastito ponašanje na internetu u kojemu nema mjesta za govor mržnje i bilo kakvu vrstu nasilja uz naglasak na zajedništvo u stvaranju sigurnijeg i ugodnijeg virtualnog svijeta.Izložba DSI 2023 Gimnazija Vukovar

Uz izložbu, na Dan sigurnijeg interneta predstavljena je tema zaštite osobnih podataka. Uključivanjem u online svijet, svatko od nas ostavlja digitalne tragove koji mogu sadržavati važne osobne informacije poput brojeva računa, adresa, lozinki i slično. Ova vrsta podataka može postati meta neovlaštenog pristupa i kao takva u visokom je riziku od zloupotrebe te je od iznimne važnosti znati kako zaštititi osobne podatke u online okruženju. Autori prezentacije ukazali su na prijetnje i načine zaštite, te važnost odgovornog odnosa spram osobnih podataka a sve sa ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica. Ova prezentacija pokazuje koliko je važno biti svjestan rizika i obraćati pažnju na sigurnost osobnih podataka u online svijetu.

Uz izložbu plakata i prezentaciju, učenici su izradili brošure sa savjetima kako (p)ostati siguran na internetu a koje su učenici, nastavnici, roditelji i prijatelji škole mogli preuzeti i koristiti u svom svakodnevnom korištenju interneta. Tiskane brošure imale su cilj doprijeti do što većeg broja korisnika i omogućiti im edukaciju o zaštiti osobnih podataka i sigurnom korištenju interneta.

Izložbom učeničkih radova otvorenoj za javnost i tiskanim edukativnim brošurama, gimnazija je pokazala visoku razinu zainteresiranosti za temu sigurnosti na internetu te potrebu permanentnog razvoja svijesti djece, mladih i odraslih po pitanju njihove sigurnosti u virtualnom okruženju.

Učenici gimnazije su iskazali veliko zanimanje za ovu temu, što ukazuje na to da je budućnost u sigurnim rukama i pruža nadu i povjerenje u mlade generacija koje se žele educirati i razvijati svijest o važnosti sigurnosti na internetu što će posljedično utjecati na podizanje svijesti i odgovornosti svih korisnika. Dan sigurnijeg interneta bio je uspješan i važan događaj koji pokazuje koliko je važno truditi se u stvaranju zdravog i sigurnog virtualnog svijeta za sve. Škole i roditelji kontinuirano trebaju raditi na edukaciji i zaštiti mladih korisnika interneta, kako bi osigurali sigurniju budućnost za sve nas.