prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Objava e-knjige s učeničkim uradcima o djelu “Novela od Stanca”

Potaknuti ovom manifestacijom učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Gimnazije Karlovac, pod mentorstvom profesorica hrvatskoga jezika Glorije Mavrinac i Maje Sokač, udružili su snage i izradili e-knjigu potaknuti obveznim lektirnim djelom za cjelovito čitanje Novela od Stanca Marina Držića.

Već od 1997. svake se godine obilježavaju Dani hrvatskoga jezika od 11. do 17. ožujka, a u povodu obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika (iz 1967. godine). Potaknuti ovom manifestacijom učenici gimnazija, pod mentorstvom profesorica hrvatskoga jezika Glorije Mavrinac i Maje Sokač, udružili su snage i izradili e-knjigu potaknuti obveznim lektirnim djelom za cjelovito čitanje Novela od Stanca Marina Držića. U njoj su objedinili radove koji su rezultat njihova kreativna izražavanja.

Tako su stvarali likovne predloške, analizirali Držićev jezik, kontekstualizirali, lokalizirali i prilagođavali Držićeve dijaloge današnjem vremenu i različitoj regionalnoj pripadnosti. Također, koristeći se digitalnim alatima, neki su od njih izražavali memove i kazališne postere. Nekoliko je učenika preuzelo ulogu urednika pa su osmislili naslovnicu i dizajn, okupili učeničke radove, tematski ih kategorizirali kako bi izradili e-knjigu Držić u GAM-u i Gimnaziji Karlovac u digitalnom alatu Book Creator. e-knjiga predstavljena je na mrežnim stranicama škola, kao i na mrežnoj stranici „Poziv na čitanje“.

Aktualizacija tematike i problematike djela učenicima olakšava recepciju starijih tekstova hrvatske književnosti, oslobađa njihovu kreativnost, a suradnja između dviju škola učenike potiče na dijaloge o književnosti i vlastitom stvaralačkom izražavanju na vršnjačkoj razini.