prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan kontakt seminar u okviru aktivnosti transnacionalne suradnje (TCA): „Effective Practices in STEM Education“

Dvodnevni kontakt seminar pod nazivom „Effective Practices in STEM Education“ održan je od 31. listopada 2019. do 1. studenog 2019. u Beogradu, Republika Srbija, u organizaciji srpske nacionalne Erasmus+ agencije, Fundacija Tempus. Sudjelovalo je oko 30 nastavnika iz 14 europskih zemalja, Španjolske, Italije, Austrije, Litve, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Češke, Austrije, Belgije, Estonije, Švedske, Srbije, među kojima i tri sudionice iz Hrvatske.

Radni program na engleskom jeziku proveden je kroz više predavanja i radionica. Prvog dana kontaktnog seminara uvodnim govorom uz dobrodošlicu predstavili su se organizatori, Fundacija Tempus (srpska nacionalna Erasmus+ agencija), i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čime je aktivno započeo rad. Uslijedila su predavanja Marie Guida iz Italije, pod nazivom „What makes an effective STEM practice?“ i Tatjane Marković Topalović iz Srbije, pod nazivom „Methods and tools in STEM teaching“.

Maria Guida se u svom izlaganju dotaknula vječnog pitanja, a to je koji su najučinkovitiji načini i metode u transferu znanja, te se založila za davanje posebne pozornosti vremenskom trajanju odvijanja aktivnosti. Tatjana Marković Topalović predstavila je impresivan edukativni tematski park izgrađen u okrugu Medicinske škole Šabac u Republici Srbiji. Tematski park realiziran je i izgrađen na temelju ideja profesorice Marković Topalović koja se u svom radu vodi i zalaže za konstruktivizam i otvorenu učionicu.

Započeta serija predavanja razbijena je Speed Dating session-om koji je omogućio prva predstavljanja ideja u sklopu nadolazećih Erasmus + prijava, razmjenu dosadašnjih iskustava u osobnom sudjelovanju ili sudjelovanju ustanove u provedbi Erasmus projekata te očekivanja od kontakt seminara.

U drugom dijelu sudionici su grupirani prema afinitetima i predmetnim područjima te su aktivno sudjelovali na predavanjima i radionicama pod nazivom Kako uspješno upravljati STEM predavanjem/ima i Kreiraj svoj STEM projekt, a s ciljem osposobljavanja potrebnim vještinama za integraciju STEM-a u redovni kurikulum i uvođenja inovativnih metodologija u prirodoslovnom obrazovanju. Voditelji koji su vodili kroz predavanja i radionice bili su Danilo Borovnica, učitelj matematike, Slađana Jović, nastavnica kemije, Natalija Budinski, nastavnica matematike i Andras Formiconi, sveučilišni profesor računalstva.

Cjelokupni program kontaktnog seminara bio je izvrsno osmišljen i koordiniran uz vrlo visoku profesionalnu razinu i angažiranost organizatora, voditelja i predavača.

Uz edukativni karakter, ovakav međunarodni skup omogućava gotovo jednako važnu priliku za ostvarivanje novih poznanstava, razmjenu iskustava i ideja, a svakako je i prva stepenica u planiranju budućeg projekta ili partnerstva koji se već naziru.